ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Βιβλίο: “Ο μεσοαστρικός χώρος, διαστελλόμενα νεφελώματα και εξαναγκαζόμενη αστρική δημιουργία”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ένα νέο βιβλίο από τον Δρ. Θωμά Γ. Μπίσμπα εμπλουτισμένο με τις εξαιρετικές αστροφωτογραφίες του Καλλία Ιωαννίδη.

Περίληψη βιβλίου
Το εγχειρίδιο “The Interstellar Medium, expanding nebulae and triggered star formation” (Ο μεσοαστρικός χώρος, διαστελλόμενα νεφελώματα και εξαναγκαζόμενη αστρική δημιουργία) συνδυάζει τις θεωρητικές πτυχές της αστρικής δημιουργίας και των περιοχών ιονισμένου υδρογόνου με τις πιο πρόσφατες παρατηρήσεις και προσομοιώσεις.

Αρχικά αναπτύσσεται η βασική θεωρία του μεσοαστρικού χώρου, πώς εξελίσσεται, ποιες οι ιδιότητές του και από τι αποτελείται. Στη συνέχεια γίνεται λόγος για τη φυσική των διαστελλόμενων νεφελωμάτων και το πώς αυτό συνδέεται με τη γέννηση νέων αστέρων «εξαναγκάζοντάς τα» να δημιουργηθούν.

Το εγχειρίδιο κλείνει με σύντομη συζήτηση για το πώς κατασκευάζονται οι αριθμητικοί κώδικες που προσομοιώνουν τα διάφορα φαινόμενα.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του εγχειριδίου αυτού είναι οι εξαιρετικής ποιότητας αστροφωτογραφίες του Καλλία Ιωαννίδη που ντύνουν το κείμενο κάνοντάς το προσιτό ακόμη και στον μη ειδικό.

Το βιβλίο απευθύνεται κυρίως σε όσους γνωρίζουν Φυσική και Μαθηματικά και αποτελεί ένα πολύ καλό εισαγωγικό σημείωμα για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν Διδακτορικό Δίπλωμα στην Αστροφυσική.

Βιογραφικό σημείωμα συγγραφέα
Ο Δρ. Θωμάς Γ. Μπίσμπας είναι ερευνητής στο Ινστιτούτο Max Planck της Γερμανίας και στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα των ΗΠΑ.
Έλαβε το πτυχίο του από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Cardiff της Μεγάλης Βρετανίας. Υπήρξε ερευνητής στην Ακαδημία Επιστημών της Τσεχίας, στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου (University College London) και συνεργαζόμενος ερευνητής στο Κέντρο Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Harvard.
Το ερευνητικό του ενδιαφέρον συμπεριλαμβάνει την υπολογιστική Αστροφυσική και Αστροχημεία της δημιουργίας αστέρων καθώς και τη φυσική του μεσοαστρικού χώρου και των νεφελωμάτων.
Έχει δημοσιεύσει πολλές εργασίες σε έγκριτες επιθεωρήσεις και έχει δώσει πολλές επιστημονικές ομιλίες σε διεθνή συνέδρια όπως και εκλαϊκευτικές ομιλίες σε ερασιτέχνες αστρονόμους.
Είναι συνιδρυτής του Ολύμπιου Κέντρου Αστροφυσικής στην Κατερίνη.

Το βιβλίο κυκλοφορεί σε λίγες ημέρες:

www.springer.com
www.papasotiriou.gr
www.amazon.com

OFAlogoΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
www.ofa.gr

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί