ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

CERN: Σωματίδια και πρώτες στιγμές του Σύμπαντος

Το θέμα της εκπομπής των ΦΥΣΙΚΩΝ της Παρασκευής 23 Απριλίου 2021 είναι

«CERN: Σωματίδια και πρώτες στιγμές του Σύμπαντος»

Ο Φυσικός Σπύρος Α. Κάνουρας θα συζητήσει με τους καθηγητές Πυρηνικής Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Χρήστο Ελευθεριάδη και Κώστα Κορδά για τον κόσμο τον μικρό, τον μέγα.

Η συζήτηση θα στραφεί γύρω από τα Στοιχειώδη σωματίδια τα οποία αποτελούν τα θεμελιώδη συστατικά της ύλης. Θα ακουστούν και θα εξηγηθούν όροι όπως κουάρκς, λεπτόνια, γκλουόνια, μποζόνια, φωτόνια κ.ά. Επίσης, θα γίνει αναφορά στη θεωρία των χορδών και στην αναδυόμενη προσδοκία μιας νέας Φυσικής, η οποία θα προχωρήσει σε ακόμα βαθύτερο επίπεδο.

Θα ταξιδέψουμε στην αρχή του Σύμπαντος με τη Μεγάλη Έκρηξη και θα παρακολουθήσουμε πως από την πρωταρχική σούπα κουάρκς και γκλουονίων περάσαμε στα πλέον σύνθετα -στα πρωτόνια και τα νετρόνια- και αργότερα είδαμε το σχηματισμό των πρώτων ατόμων υδρογόνου και ηλίου. Θα πάμε επίσης στους πυρήνες των άστρων· σ’ αυτά τα θερμοπυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και βαρυτέρων του υδρογόνου στοιχείων. Τέλος, θα παρακολουθήσουμε πως τα άστρα με την εξέλιξη και τον θάνατό τους παράγουν και εμπλουτίζουν το διαστρικό χώρο με τα πλέον βαριά στοιχεία· αυτά από τα οποία αποτελείται ο πλανήτης μας αλλά και εμείς οι ίδιοι, όπως και κάθε έμβιο ον.

Παράλληλα με τα παραπάνω, θα ταξιδέψουμε στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών, το γνωστό CERN, στα σύνορα Ελβετίας – Γαλλίας, όπου θα δούμε τη μεγαλειώδη προσπάθεια του ανθρώπου για την προσομοίωση κοσμικών συνθηκών, περιγράφοντας τον εντυπωσιακό εξοπλισμό του, και αναφερόμενοι στη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων στα πειράματα που πραγματοποιούνται εκεί.

Παρακολουθήστε ζωντανά, απόψε στις 21:00, εδώ:

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί