ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Χειρουργός ρομπότ για τους αστροναύτες (βίντεο)

Με χρηματοδότηση και υλικοτεχνική υποστήριξη από την NASA επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα και της εταιρείας Virtual Incision δημιούργησαν το MIRA. Πρόκειται για ένα ρομποτικό σύστημα που σύμφωνα με τους δημιουργούς του μπορεί να πραγματοποιεί λεπτές χειρουργικές επεμβάσεις εντελώς αυτόνομα, χωρίς τηλεχειρισμό από άνθρωπο όπως συμβαίνει με τους υπάρχοντες ρομποτικούς μηχανισμούς πραγματοποίησης χειρουργικών επεμβάσεων που έχουν αναπτυχθεί και χρησιμοποιούνται αρκετά συχνά πλέον.

Στόχος είναι αυτός και άλλοι παρόμοιοι ρομποτικοί μηχανισμοί να μπορούν να εκτελούν χειρουργικές επεμβάσεις όπως για παράδειγμα, ρήξη σκωλεικοειδούς απόφυσης (περιτονίτιδα) ή αφαίρεση θραυσμάτων απόρροια κάποιας έκρηξης, στο Διάστημα παρέχοντας έτσι μεγαλύτερη ασφάλεια σε μακρινές επανδρωμένες αποστολές όπως αυτές που προετοιμάζονται να γίνουν στον Άρη. Προφανώς το MIRA θα μπορεί να αξιοποιηθεί και στη Γη για παροχή ιατρικής βοήθειας σε περιοχές που η πρόσβαση σε οργανωμένες και εξοπλισμένες ιατρικές μονάδες δεν είναι εύκολη.

Το MIRA είναι μικρό σε μέγεθος και βάρος γεγονός που το καθιστά εύκολο στην μεταφορά και εγκατάσταση σε διαστημόπλοια και διαστημικές εγκαταστάσεις γενικότερα.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί