ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΠΤΗΝΩΝ/ΦΥΣΗΣ

Δακτυλιώσεις πουλιών στη Νέα Αγαθούπολη: 230 πουλιά, 24 είδη

Μία καλαμοποταμίδα από την Αυστρία ήταν η έκπληξη των δακτυλιώσεων πουλιών που πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο στον υγρότοπο Νέας Αγαθούπολης Πιερίας. Η ομάδα των επιστημόνων δακτυλιωτών με επικεφαλής τον Μπάμπη Αλιβιζάτο μας έστειλε πρόσφατα τα στοιχεία της δράσης δακτυλιώσης, σύμφωνα με τα οποία δακτυλιώθηκαν συνολικά 230 πουλιά από 24 διαφορετικά είδη.

Τα είδη που δακτυλιώθηκαν σε μεγαλύτερους αριθμούς ήταν ο Σπιτοσπουργίτης (Passer domesticus), η Καλαμοποταμίδα (Acrocephalus scirpaceus) και ο Θαμνοτσιροβάκος (Sylvia communis).

Πρόκειται για την πρώτη δράση δακτυλίωσης που υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Δακτυλιώσεις πουλιών εντός της ζώνης ΖΕΠ «ΔΕΛΤΑ ΑΞIΟΥ-ΛΟΥΔIΑ-ΑΛIΑΚΜΟΝΑ-ΑΛYΚΗ ΚIΤΡΟΥΣ με τον κωδικό GR1220010», ενώ στο πλαίσιο του ίδιου έργου θα πραγματοποιηθούν ακόμη πέντε κύκλοι δακτυλιώσεων. Κατά την επόμενη αποστολή, το Νοέμβριο, θα γίνουν δακτυλιώσεις στρουθιόμορφων και παρυδάτιων πουλιών.

Η δακτυλίωση ανήκει στις μεθόδους έρευνας των πουλιών και συμβάλει ώστε να γίνουν κατανοητές οι συνήθειές τους, οι μετακινήσεις τους, οι αναπαραγωγικές τους συνήθειες, η διάρκεια της ζωής τους ή τα κύρια αίτια θνησιμότητάς τους. Η δακτυλίωση αποτελεί επίσης σημαντικό εργαλείο για τη μελέτη των αποδημητικών συνηθειών των πουλιών, καθώς αποκαλύπτει χρήσιμα στοιχεία για τις διαδρομές που ακολουθούν τα διάφορα είδη των αποδημητικών πουλιών, τις στάσεις που πραγματοποιούν και την ταχύτητα με την οποία πετούν.

Σε αυτό το βίντεο, μπορείτε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για τη μεθοδολογία και τον σκοπό των δακτυλιώσεων, αλλά και να δείτε τους δακτυλιωτές επί τω έργω:

Πηγή: Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί