ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Διαδικτυακή διάλεξη – «Εκλείψεις και επιπροσθήσεις»

Οι εκλείψεις του Ηλίου και της Σελήνης είναι από τα πιο θεαματικά φαινόμενα που μπορούμε να απολαύσουμε ως παρατηρητές του ουρανού.

Πέρα όμως από την ψυχαγωγική διάσταση, ο μηχανισμός της έκλειψης όσο και του συναφούς φαινομένου της επιπρόσθησης, χρησιμοποιείται κατά κόρον στην αστρονομική έρευνα ως εργαλείο αποκόμισης πολύτιμων δεδομένων σχετικά με τη φύση των πλανητών, δορυφόρων και άλλων σωμάτων του ηλιακού συστήματος όσο και των εξω-πλανητικών συστημάτων τα οποία συνοδεύουν τα άστρα του Γαλαξία μας.

Ειδικά για τον ερασιτέχνη αστρονόμο, εκλείψεις και επιπροσθήσεις αποτελούν παράθυρα ευκαιρίας για μετρήσεις οι οποίες σε κανονικές συνθήκες θα ήταν δυνατές αποκλειστικά και μόνο με εξοπλισμό επαγγελματικών προδιαγραφών ή μόνο με διαστημοσυσκευές.

Στην ομιλία αυτή θα εξηγηθούν οι μηχανισμοί που διέπουν τα συγκεκριμένα φαινόμενα καθώς και ο ρόλος τους στην εξέλιξη της αστρονομίας ως επιστήμης. Η επιστημονική αξία των Ε/Ε καθώς και οι μέθοδοι παρατήρησης θα αναδειχθούν μέσα από παραδείγματα και προσωπικές εμπειρίες. Η ομιλία θα καταλήξει με αναφορά στην απόκρυψη του ερυθρού υπεργίγαντα αστέρα Betelgeuse από τον αστεροειδή Leona τον περασμένο Δεκέμβριο.

Παρακολουθήστε ζωντανά εδώ:

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί