ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διαδικτυακή εκπομπή «Φυσικά» με θέμα: «Εαρινή ισημερία – Ο ουρανός της Άνοιξης»

Το θέμα της εκπομπής των ΦΥΣΙΚΩΝ της Παρασκευής 19 Μαρτίου 2021, στις 9 μ.μ., θα είναι διπλό και θα αναφέρεται στην Εαρινή Ισημερία και στον Ουρανό της Άνοιξης.

1) Το Σάββατο 20 Μαρτίου στις 11:37 π.μ. ο Ήλιος θα βρεθεί ακριβώς επάνω από τον Ισημερινό, που σημαίνει πως θα έχουμε Ισημερία. Το γεγονός αυτό θα σηματοδοτήσει για τους Αστρονόμους την έναρξη της Άνοιξης στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη μας, η οποία φέτος θα διαρκέσει έως τις 21 Ιουνίου που θα φθάσουμε στο Θερινό Ηλιοστάσιο.

2) Καθώς η Γη μετατοπίζεται καθημερινώς επί του επιπέδου της τροχιάς της περί τον Ήλιο, δηλαδή της Εκλειπτικής, ο Ήλιος φαίνεται να μετατοπίζεται και αυτός επί του ιδίου επιπέδου και να μετακινείται ανάμεσα στους αστερισμούς του Ζωδιακού κύκλου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε διαφορετικές νύχτες του έτους να βλέπουμε άλλη περιοχή του ουρανού την ίδια ώρα. Για το λόγο αυτό άλλους αστερισμούς βλέπουμε κατά τη διάρκεια του χειμώνα, άλλους την άνοιξη, άλλους το καλοκαίρι και άλλους το φθινόπωρο.

Φιλοξενούμενοι του Φυσικού Σπύρου Κάνουρα θα είναι τα μέλη του Αστρονομικού Συλλόγου Δυτικής Μακεδονίας Νίκος Τζήμκας (Φυσικός – Πρόεδρος), Τάσος Μουρουζίδης (Φυσικός – Αντιπρόεδρος), Νίκος Πλεξίδας (Ασφαλιστής – πρώην Πρόεδρος), Ηλίας Μιχαηλίδης (Φυσικός – μέλος) και Αλίκη Σιούστη (Μουσικός – μέλος). Μαζί θα συζητήσουν για την Εαρινή Ισημερία και τον ουρανό της Φετινής Άνοιξης.

Η εκπομπή θα μεταδοθεί την Παρασκευή 19 Μαρτίου και ώρα 21:00 και θα παραμείνει ως βίντεο στις παρακάτω διευθύνσεις, μετά την ολοκλήρωσή της.

Παρακολουθήστε ζωντανά εδώ:

ή μέσα από το ιστολόγιο ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ: https://www.anixneuseis.gr/

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί