ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Πρωτιά Βολιώτη μαθητή στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Αστρονομίας – Ποιοι μαθητές θα μεταβούν στη NASA

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μια θαυμάσια πρωτιά του Βολιώτη μαθητή του Γυμνασίου Γιαννίση – Μανέ Αργυρίου, που φοιτά στη Β΄ τάξη του Μουσικού Σχολείου Βόλου, εκδόθηκαν τα αποτελέσματα του φετινού 21ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής, που οργάνωσε η Εταιρεία αστρονομίας και Διαστήματος της πόλεώς μας. Είναι ο μαθητής που αρίστευσε και στην Α΄ τάξη της Σχολής Αστρονομίας, η οποία λειτουργεί εδώ και 6 χρόνια στο Βόλο. Οι καθηγητές και οι συμμαθητές του, του εξέφρασαν τα θερμά τους συγχαρητήρια και του ευχήθηκαν να γίνει τα επόμενα χρόνια και ολυμπιονίκης της αστρονομίας, στη Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής.

Τα αποτελέσματα που εκδόθηκαν αποτελούσαν την 3η φάση «ΙΠΠΑΡΧΟΣ», του διαγωνισμού, που πραγματοποιήθηκε στις 9 Απριλίου στο Βόλο. Οι μεγάλοι επιτυχόντες του διαγωνισμού, είναι ο μαθητής Καλλιμάνης Ιωάννης – Νεκτάριος της Γ΄ τάξης του 41ου Λυκείου Αθηνών και ο μαθητής της Α΄ τάξης Τσιάμης Ραφαήλ, του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα μεταβούν, για ένα 7ήμερο του ερχομένου Ιουλίου, στις εγκαταστάσεις της NASA, στο Huntsville της πολιτείας Alabama των Ηνωμένων Πολιτειών, για να μετάσχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα των αστροναυτών.

Οι 11 πρώτοι επιτυχόντες μαθητές του Λυκείου θα λάβουν μέρος και στην 4η φάση «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ» του διαγωνισμού, τον Ιούνιο, από την οποία θα ξεχωρίσουν οι 5 καλύτεροι, που θα αποτελέσουν την Εθνική Ολυμπιακή Ομάδα της Ελλάδος. Οι μαθητές των ομάδων αυτών θα εκπαιδευθούν κατάλληλα από την Εταιρεία, με τη μεγάλη χορηγία του «Ιδρύματος Ωνάση», που ανέλαβε όλα τα έξοδα του διαγωνισμού και θα διαγωνισθούν στην 10η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής, που θα γίνει στην πόλη Bhubaneswar των Ινδιών από 9 έως 19 Δεκεμβρίου 2016.. Πιστεύεται δε ότι θα κατακτήσουν και πάλι μετάλλια και εύφημες μνείες, όπως συνέβη και κατά την περσινή χρονιά.

Αξίζει να σημειωθεί, με την ευκαιρία ότι, στις 12 Ιουνίου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, κάλεσε για να δεξιωθεί και θα τιμήσει τους περσινούς ολυμπιονίκες μαθητές της αστρονομίας, οι οποίο εκπροσώπησαν επάξια τη χώρα μας στην 9η Ολυμπιάδα της Ινδονησίας, πάλι με τη χορηγία και την πλήρη οικονομική υποστήριξη του «Ιδρύματος Ωνάση»

Ο διαγωνισμός «ΙΠΠΑΡΧΟΣ» διεξήχθη, στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με την απόλυτη ευθύνη της Εταιρείας Αστρονομίας. Προσήλθαν σ’ αυτόν οι 19 μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και οι 28 του Λυκείου, οι οποίοι πέτυχαν στην 1η φάση «ΕΥΔΟΞΟΣ» του Δεκεμβρίου και στη 2η φάση «ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ» του Φεβρουαρίου, του ίδιου διαγωνισμού.

Όλα αυτά συνηγορούν στο διαρκές αίτημα των πολυάριθμων Αστρονομικών Συλλόγων ολόκληρης της Ελλάδος προς το Υπουργείο Παιδείας, ώστε το μάθημα της αστρονομίας να επανέλθει ως κανονικό μάθημα στα Λύκεια της χώρας, όπως ήταν παλαιότερα, και μάλιστα όπως το είχαν ως ένα από τα τέσσερα βασικά μαθήματα, την τετρακτύ, οι αρχαίοι μας πρόγονοι.

Τα χρηματικά βραβεία και οι έπαινοι προς τους μαθητές, καθώς και τα τιμητικά διπλώματα προς τα Σχολεία, από τα οποία προέρχονται, θα απονεμηθούν σε επίσημη τελετή, που θα γίνει στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το Σάββατο, 9η Ιουλίου 2016 και ώρα 8 μ.μ.

τε

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί