ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Διάλεξη Διονύση Σιμόπουλου, Σάββατο 4 Μαρτίου, στη Θεσσαλονίκη

Προσκεκλημένος του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Καλαμαριάς , ο κ. Διονύσιος Σιμόπουλος, αστροφυσικός και επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, θα δώσει ομιλία για το κοινό με θέμα «Σύμπαν: Από την Γένεση στον Κατακλυσμό».

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Μαρτίου στις 7 μ.μ. στο δημοτικό θέατρο Καλαμαριάς, «Οδού Χηλής» (Τριπόλεως και Χηλής 12) με ελεύθερη είσοδο για όλους.

afisa

Περίληψη:

Η ομιλία έχει τίτλο «Από την Γένεση στον Κατακλυσμό» με αναφορά στο Σύμπαν. Γιατί, όπως και οι άνθρωποι γεννιούνται, εξελίσσονται και κάποια στιγμή πεθαίνουν, έτσι και οτιδήποτε βλέπουμε στο Σύμπαν, ακολουθεί μία παρόμοια πορεία, διαφορετικής, φυσικά, διάρκειας.

Γένεση, εξέλιξη και θάνατος. Ακόμη κι αυτό τούτο το Σύμπαν, σε δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων χρόνια από σήμερα, κι αυτό ακόμη θα πεθάνει. Κι όλα αυτά τα μάθαμε μελετώντας τις πληροφορίες που έρχονται από το Σύμπαν με τη μορφή των ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών.
Γιατί όπως έλεγε χαρακτηριστικά, πριν από 2.300 περίπου χρόνια, ο Αριστοτέλης, «Φύσει του ειδέναι ορέγεται ο άνθρωπος», δηλαδή είναι στη φύση του ανθρώπου να θέλει να μάθει.

Ίσως, κάτι βαθιά χαραγμένο στη γενετική μας δομή να είναι αυτό που μας ωθεί να μάθουμε το τι είμαστε και από πού προήλθαμε. Που μας ωθεί στην περιπέτεια της εξερεύνησης.
Κι αυτή η προσπάθεια, που ξεκίνησε από αρχαιοτάτων χρόνων, συνεχίζεται μέχρι σήμερα και ακόμη δεν έχουμε σταματήσει.
Γιατί αυτή η προσπάθεια του ανθρώπου να αυξήσει τις γνώσεις του είναι «ένα ταξίδι χωρίς τέλος».

Υπάρχουν συνάδελφοι, οι οποίοι λένε ότι αυτές οι γνώσεις ίσως να είναι γνώσεις, οι οποίες κάποια στιγμή θα μας φτάσουν σ’ ένα τελικό αποτέλεσμα. Σε μία θεωρία των πάντων.
Δυστυχώς, καμιά θεωρία των πάντων, παρ’ όλο που όλοι μας θα θέλαμε να είχαμε μία τέτοια θεώρηση του Σύμπαντος, δεν έχει φτάσει ακόμη να μας δώσει τις τελικές απαντήσεις.

***
sim

Βιογραφικό του Διονύση Σιμόπουλου:

Ο Διονύσης Π. Σιμόπουλος είναι σύγχρονος αστροφυσικός, επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, βραβευμένος για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση με σημαντική συγγραφική δραστηριότητα στον Τύπο και την τηλεόραση.

Άρχισε την καριέρα του το 1967 και χρημάτισε Διευθυντής Πλανηταρίου στις ΗΠΑ για μία τετραετία και στην Ελλάδα επί 41 χρόνια.
Έχει συγγράψει 26 εκλαϊκευμένα βιβλία αστρονομίας, πάνω από 500 σενάρια επιστημονικής επιμόρφωσης για την τηλεόραση, πάνω από 200 σενάρια πολυθεαμάτων Πλανηταρίου, έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες άρθρα και μελέτες του σε Ελληνικά και ξένα περιοδικά και εφημερίδες κι έχει δώσει πάνω από 500 διαλέξεις σ’ ολόκληρη τη χώρα.

Χρημάτισε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αστρονομική Εκπαίδευση, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πλανηταρίων, Εταίρος της Royal Astronomical Society και τακτικό μέλος πολλών άλλων διεθνών επιστημονικών οργανώσεων.

Για την συνεισφορά του στη διεθνή αστρονομική εκπαίδευση το 1996 έλαβε την ανώτατη τιμητική διάκριση «IPS Service Award» της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων, και το 2006 το παράσημο του «Ακαδημαϊκού Φοίνικα» από την Γαλλική Δημοκρατία. Στη χώρα μας η Ένωση Ελλήνων Φυσικών τον βράβευσε το 2012 ως θεμελιωτή της εκλαΐκευσης του επιστημονικού λόγου στην Ελλάδα, ενώ το 2015 έλαβε το Βραβείο της Τάξεως των Θετικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών «για τη συνολική του προσφορά στην εκλαΐκευση και διάδοση της Αστρονομίας και την πρότυπη λειτουργία του Ευγενιδείου Πλανηταρίου.»

***
ofa logo
ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
www.ofa.gr
Επιστροφή στην κορυφή κουμπί