ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διάλεξη Σταμάτη Κριμιζή, Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, στη Θεσσαλονίκη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το 5ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης διοργανώνει διάλεξη του διακεκριμένου αστροφυσικού καθηγητή κ. Σταμάτη Κριμιζή, με θέμα: «Εξερεύνηση των Πλανητών – από τον Ερμή στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια: Μία προσωπική Οδύσσεια»

Τον Ιούλιο του 2015, το διαστηµόπλοιο New Horizons πέρασε από τον Πλούτωνα, συµπληρώνοντας την επί τόπου εξερεύνηση των πλανητών του ηλιακού µας συστήµατος πού άρχισε µε το Mariner 4 στον Άρη τον Ιούλιο 1965. Ακολούθησαν αποστολές στην Αφροδίτη (Mariner 5), στους Δία, Κρόνο, Ουρανό, Ποσειδώνα (Pioneer 10, 11; Voyager 1, 2; Cassini) και στον Ερµή (Mariner 10, MESSENGER).

Η εξερεύνηση έχει ως αποτέλεσµα την δραστική αλλαγή στην αντίληψή µας για το χώρο του σύµπαντος που κατοικούµε. Η ύπαρξη ενεργών ηφαιστείων στο φεγγάρι του Δία Ιώ, ωκεανών νερού στο υπέδαφος της Ευρώπης (ένα άλλο φεγγάρι του Δία), πιδάκων νερού στο φεγγάρι του Κρόνου Εγκέλαδο, και λίµνες από µεθάνιο στον Τιτάνα είναι ανακαλύψεις που ποτέ κανείς δεν είχε φαντασθεί.

Η παρουσίαση περιγράφει τη συµµετοχή του οµιλητή µε όργανά του στις παραπάνω αποστολές της NASA τα τελευταία 50 χρόνια.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου και ώρα 18.00 μμ στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου στο Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» του Δήμου Παύλου Μελά, (οδός Λαγκαδά 221).

Είσοδος ελεύθερη.

[hr]

Σύντομη βιογραφία του Σταμάτιου Μ. Κριμιζή

Ο Ακαδημαϊκός Σταμάτιος Κριμιζής έλαβε το πτυχίο του στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Μιννεσότα (1961), το Master (1963) και το Διδακτορικό του (1965) στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, όπου και υπηρέτησε ως καθηγητής. Το 1968 μετακινήθηκε στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, έγινε Επιστημονικός Διευθυντής το 1980, επικεφαλής της Διοίκησης Διαστήματος το 1991 και Ομότιμος Διευθυντής το 2004. Πέρα από τις διοικητικές του δραστηριότητες, είναι επικεφαλής ερευνητής σε διάφορες διαστημικές αποστολές της NASA, συμπεριλαμβανομένων και των Voyagers 1 και 2 στους εξωτερικούς πλανήτες, τη Διαστρική Αποστολή Voyager, και την αποστολή του Cassini-Huygens στον Κρόνο και στον Τιτάνα.

Έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει όργανα που έχουν ταξιδέψει και στους οκτώ πλανήτες, καθώς επίσης και την αποστολή New Horizons (Νέοι Ορίζοντες) που επί του παρόντος κατευθύνεται προς τον Πλούτωνα. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 560 εργασίες σε περιοδικά και βιβλία με πάνω από 12.000 ετεροαναφορές, σχετικά με τη φυσική του Ήλιου, το μεσοαστρικό χώρο, τις πλανητικές μαγνητόσφαιρες και την ηλιόσφαιρα.

Έχει λάβει τρεις φορές το NASA Exceptional Scientific Achievement Medal (1981, 1986, 2014), είναι διακεκριμένο μέλος (Εταίρος) της American Physical Society, της American Geophysical Union, της American Association for the Advancement of Science και του American Institute of Aeronautics and Astronautics, αποδέκτης του COSPAR’s Space Science Award (2002), του Basic Sciences Award (1994) της International Academy of Astronautics όπου προεδρεύει του Board of Trustees for Basic Sciences, το Χρυσό Μετάλλιο του Council of European Aerospace Societies (CEAS) (2011), το Jean Dominique Cassini Medal της Ευρωπαϊκής Γεωφυσικής Ένωσης (EGU) (2014) της οποίας κηρύχθηκε Επίτιμο Μέλος, το James Van Allen Space Environments Award του American Institute of Aeronautics and Astronautics (2014) και το Voyager Silver Achievement Award της NASA (2014). Το 2015 το Smithsonian National Air and Space Museum της Ουάσινγτoν του απένειμε το Τρόπαιο για Συνολική Επίτευξη (Trophy for Lifetime Achievement).

Έχει ανακηρυχθεί Επίτιμος Διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Αιγαίου, Αθηνών και Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. Εκλέχθηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (2004) και διευθύνει το Γραφείο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας. Υπηρέτησε (2006-2010) ως εκπρόσωπος της Ελλάδος στο συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), και διετέλεσε Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) (2010-2013).

Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα

[hr]

ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
www.ofa.gr

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί