ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διάλεξη: Το Σύμπαν είναι κατανοητό!

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία, παρουσιάζει τη Δευτέρα 26 Ιουνίου, τη διάλεξη με θέμα Το Σύμπαν είναι κατανοητό, στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ.

Πώς άρχισαν όλα; Πως φτιάχτηκε η Γη; Τα άστρα; Οι γαλαξίες; Το σύμπαν; Γιατί υπάρχει κάτι, ενώ θα μπορούσε να μην υπάρχει τίποτε;

Αυτές οι ερωτήσεις συναρπάζουν τους ανθρώπους εδώ και χιλιετίες, και έχουν δώσει αφορμή για αμέτρητους μύθους δημιουργίας. Τι θα γινόταν όμως αν μπορούσαμε να αφηγηθούμε μια ιστορία δημιουργίας που βασίζεται όχι μόνο στη φαντασία και τη λογική μας, αλλά και σε πραγματικά δεδομένα; Τι θα γινόταν αν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστημονική μέθοδο, με προσεκτικές παρατηρήσεις, ενδελεχείς θεωρίες, και εντυπωσιακά πειράματα, για να φωτίσουμε τα μυστήρια του Σύμπαντος; Και τι θα συνέβαινε αν αυτό αντί να μειώσει τη μαγεία των αφηγημάτων μας την ενίσχυε, μπολιάζοντας με αλήθεια την τέχνη και τη φαντασία μας;

Στη διάλεξη αυτή, η Βασιλική Παυλίδου θα αναλύσει πώς η σύγχρονη φυσική, τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια, και τα πειράματα αιχμής μας έχουν επιτρέψει να καταλάβουμε το Σύμπαν με τρόπους που παλιότερα ήταν αδιανόητοι. Θα ανακαλύψουμε επίσης πως εδώ στην Ελλάδα δεν είμαστε μονάχα δέκτες των θαυμάτων της επιστήμης, της ανακάλυψης, και της τέχνης που απορρέουν από αυτές, αλλά και παραγωγοί τους, συμβάλλοντας ενεργά στην παγκόσμια περιπέτεια της αναζήτησης της κοσμικής μας προέλευσης.

Σας περιμένουμε για ένα συναρπαστικό ταξίδι στις απαρχές του Σύμπαντος!

Βασιλική Παυλίδου 
Η Βασιλική Παυλίδου είναι Καθηγήτρια Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Συνεργαζόμενο Μέλος ΔΕΠ στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ. Έλαβε το πτυχίο Φυσικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1999 και το Διδακτορικό της δίπλωμα (Ph.D.) από το University of Illinois at Urbana Champaign στις ΗΠΑ το 2005. Εργάστηκε ως μεταδιδακτορική υπότροφος στο Ινστιτούτο Κοσμολογικής Φυσικής του University of Chicago από το 2005 ως το 2008 και ως υπότροφος Einstein στο Caltech από το 2008 ως το 2011. Τη χρονιά 2011-2012 ήταν επισκέπτρια ερευνήτρια στο Max-Plank Institute for Radioastronomy. Το 2010 εκλέχτηκε Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσικής, και ήλθε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης το φθινόπωρο του 2012. Το 2014 έλαβε το «Βραβείο L’Oreal-UNESCO για τις γυναίκες στην επιστήμη». Προήχθη σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια το 2018 και σε Καθηγήτρια το 2023. Ανάμεσα στα ενδιαφέροντά της είναι η Αστροφυσική υψηλών ενεργειών, η κοσμολογία, η πολωσιμετρία πηγών υψηλής ενέργειας, τα μαγνητικά πεδία στον Γαλαξία μας και σε εξωγαλαξιακά περιβάλλοντα, η ραδιοαστρονομία, η σκοτεινή ύλη, η σκοτεινή ενέργεια και η διερεύνηση σωματιδιακής φυσικής μέσω αστροφυσικής και κοσμικών ακτίνων.

Δευτέρα 26/06, 20.00-21.00 
Φάρος
Είσοδος Ελεύθερη

Μετά τη διάλεξη θα ακολουθήσει Αστροπαρατήρηση στα Νότια Μονοπάτια. 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί