ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διάστημα: η σημασία του για την Ελλάδα και πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις

Το Διάστημα, πέρα από τόπος εξερεύνησης και τόπος θανάτου για τους ανθρώπους (από τα 20 περίπου χιλιόμετρα και πάνω), είναι ταυτόχρονα και τόπος παγκόσμιας τεχνολογικής και οικονομικής δραστηριότητας. Το Διάστημα ορίζεται τεχνικά ως το τμήμα το σύμπαντος για το οποίο υπάρχουν επιτόπιες μετρήσεις από γήινα διαστημόπλοια. Ως εκ τούτου, δεν θα αναφερθούμε καθόλου στα συναρπαστικά επιτεύγματα του James Webb Space Telescope, που έχει στραμμένη την προσοχή του εκτός του ηλιακού μας συστήματος και συλλέγει φωτόνια από μακρινά αντικείμενα.

Η διαστημική εξερεύνηση επικεντρώνεται στις ιδιότητες των άλλων σωμάτων του ηλιακού συστήματος και στην κατανόηση της ηλιακής δραστηριότητας και των επιπτώσεών της στους πλανήτες του ηλιακού συστήματος – φυσικά με ιδιαίτερη έμφαση στο διαστημικό περιβάλλον της Γης. Η κατανόηση αυτή αποτελεί κλειδί για την αποτελεσματική και ασφαλή χρήση του διαστήματος ως χώρου τεχνολογικής καινοτομίας, οικονομικής ανάπτυξης και υπηρεσιών για τον πολίτη.

Θα συζητήσουμε για κάποια από τα σημαντικότερα επιτεύγματα των τελευταίων ετών, καθώς και για τη σημασία των διαστημικών εφαρμογών και υπηρεσιών για τη χώρα μας. Η Ομάδα Διαστημικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει συμμετάσχει την τελευταία δεκαετία σε πλήθος διεθνών ερευνών για τις διαστημικές διαταραχές, ενώ το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος είναι ο νέος κρατικός φορέας που έχει την ευθύνη για τη βέλτιστη και όσο το δυνατόν ευρύτερη εμπλοκή ελληνικών φορέων σε διαστημικές δραστηριότητες και για την αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση διαστημικών υπηρεσιών προς όφελος της χώρας μας.

Ο Καθηγητής Διαστημικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος, Γιάννης Δαγκλής θα είναι ο φιλοξενούμενος του Φυσικού Σπύρου Α. Κάνουρα στην εκπομπή των ΦΥΣΙΚΩΝ της Τρίτης 20 Δεκεμβρίου 2022, στις 10 μ.μ.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί