ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Διάστημα: Προσομοίωση της ζωής στον Άρη, σε βραχώδη κρατήρα στο Ισραήλ (εικόνες)

Το πείραμα προβλέπει την απομόνωση έξι «αστροναυτών» σε «διαστημική βάση» επί έναν μήνα

Επίδειξη του πειράματος διαβίωσης στον πλανήτη Άρη, που διεξάγεται σε κρατήρα στο Ισραήλ, έκαναν Αυστριακοί και Ισραηλινοί επιστήμονες, δίνοντάς μας μια εικόνα του πώς μπορεί να είναι η ζωή στον «κόκκινο πλανήτη» εφόσον κατοικηθεί.

Η δοκιμή λαμβάνει χώρα κοντά στο Μίτσπε Ραμόν, στην έρημο Νεγκέβ, στο νότιο Ισραήλ, με τις αφιλόξενες συνθήκες να θυμίζουν κάτι από τις εικόνες που έχουν καταγράψει οι μη επανδρωμένες αποστολές στον Άρη (φωτ.: REUTERS/Amir Cohen).

Η Γερμανίδα αστροναύτης Ανίκα Μέλις, η μόνη γυναίκα που διαμένει στον «διαστημικό σταθμό», είναι μικροβιολόγος και θα μελετήσει υποθετικό σενάριο σύμφωνα με το οποίο βακτήρια από τη Γη θα μολύνουν πιθανές μορφές ζωής στον Άρη, δηλώνοντας πως «αυτό μπορεί να συνιστά τεράστιο πρόβλημα» (φωτ.: REUTERS/Amir Cohen).

Πρόκειται για πρωτοβουλία του Αυστριακού Διαστημικού Φόρουμ, που σε συνεργασία με την ισραηλινή υπηρεσία διαστήματος έχει δημιουργήσει ένα ομοίωμα «διαστημικής βάσης» στο Μαχτές Ραμόν, τον βάθους 500 μέτρων και πλάτους 40 χιλιομέτρων κρατήρα.

Στην «αποστολή στον Άρη» συμμετέχουν ακόμη επιστήμονες από τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ολλανδία και την Πορτογαλία.

Το πείραμα προβλέπει την παραμονή έξι «αστροναυτών» σε απομόνωση στον εικονικό σταθμό έως το τέλος του Οκτωβρίου, δηλαδή για συνολικά έναν μήνα (φωτ.: REUTERS/Amir Cohen).

Κατά τη διάρκεια της αποστολής τους πρέπει να διεξαγάγουν δοκιμές όπως τον χειρισμό ενός διαφορετικού drone, που λειτουργεί χωρίς GPS, καθώς και οχημάτων ανίχνευσης που λειτουργούν μόνο με ηλιακή και αιολική ενέργεια. Όμως ένα από τα βασικά αντικείμενα της έρευνας είναι και η επίδραση των συνθηκών αυτών στην ανθρώπινη συμπεριφορά και οι συνέπειες που έχει η απομόνωση στους δήθεν αστροναύτες.

«Η συνοχή της ομάδας και η ικανότητα συνεργασίας είναι βασικές για την επιβίωση στον Άρη», δήλωσε ο Γκέρνοτ Γκρέμερ, προϊστάμενος της αυστριακής αποστολής. Και συμπλήρωσε με χιούμορ: «Είναι σαν τον γάμο, μόνο που από έναν γάμο μπορείς να φύγεις, ενώ από τον Άρη όχι!»

Η περιοχή, όχι πολύ μακριά από τα σύνορα με την Αίγυπτο, έχει έναν μεγάλο βραχώδη κρατήρα, στον οποίον έχουν εγκατασταθεί εδώ και μήνες επιστήμονες.

Βεβαίως στο νότιο Ισραήλ τον Οκτώβριο, μπορεί το τοπίο να θυμίζει κάπως τον Άρη, αλλά οι εξωτερικές συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές: «Εδώ έχουμε θερμοκρασίες 25-30 βαθμών Κελσίου, ενώ στον Άρη η θερμοκρασία βρίσκεται στους -60 βαθμούς και η ατμόσφαιρα δεν είναι κατάλληλη για την αναπνοή», υπενθυμίζει ο κ. Γκρέμερ (φωτ.: REUTERS/Amir Cohen).

Πηγή: Reuters, Jerusalem Post, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί