ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Διαστημικό σκουπίδι έπεσε πάνω στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Τα αμέτρητα διαστημικά σκουπίδια που κυκλοφορούν σε τροχιά γύρω από την Γη με ταχύτητες 30 χιλιάδων χλμ./ώρα αποτελούν διαρκή απειλή για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Κάθε φορά που εντοπίζεται κάποιο διαστημικό σκουπίδι να πλησιάζει προς τον Σταθμό σημαίνει συναγερμός και αλλάζει η πορεία του σταθμού για να το αποφύγει. Αυτό συμβαίνει όμως κατά βάση μόνο με τα μεγάλου μεγέθους αντικείμενα που είναι και τα πιο επικίνδυνα. Δεν σημαίνει όμως ότι και τα μικρού μεγέθους διαστημικά σκουπίδια δεν μπορούν να προκαλέσουν ζημιές και μάλιστα σοβαρές σε οτιδήποτε πέσουν πάνω.

Ένα διαστημικό σκουπίδι που κατάφερε να περάσει τα ραντάρ παρακολούθησης χτύπησε τον μεγάλο ρομποτικό βραχίονα Canadarm2 του ISS. Ο βραχίονας που αποτελεί συμβολή της Καναδικής Διαστημικής Υπηρεσίας χρησιμοποιείται σε ένα πλήθος εργασιών του σταθμού και αποτελεί ένα από τα βασικά του εργαλεία. Μπορεί το μήκος του βραχίονα να είναι περίπου 18 μέτρα αλλά η διάμετρος του είναι μόλις 35 εκατοστά για αυτό και οι υπεύθυνοι της λειτουργίας του ISS λένε ότι το σκουπίδι πραγματοποίησε ένα «πολύ τυχερό χτύπημα».

Η τρύπα εντοπίστηκε από τους χειριστές του βραχίονα αλλά οι κάμερες στον σταθμό έχουν καταγράψει μόνο το σημείο εισόδου του αντικειμένου και δεν γνωρίζουμε ακόμη αν το διαπέρασε ή αν προκάλεσε κάποια ζημιά. Πάντως προς το παρόν φαίνεται ότι δεν έχει επηρεαστεί κάποια από τις λειτουργίες του.

«Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι ο βραχίονας συνεχίζει να λειτουργεί όπως και πριν και η ζημιά περιορίζεται στην δοκό στήριξης και την θερμική του ασπίδα» αναφέρει σε ανακοίνωσης της Καναδικής Υπηρεσίας Διαστήματος.

 

Πηγή: Ναυτεμπορική

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί