STEM & ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ

Δοκίμασε το πείραμα: Κυνήγι βακτηρίων στο γιαούρτι!

Δεν είναι τόσο απλό να δούμε βακτήρια στο μικροσκόπιο — είναι πολύ μικρά και σχεδόν διαφανή. Είναι καλύτερο να τα χρωματίσουμε πρώτα. Για τον σκοπό αυτό θα χρειαστείτε μελάνι για πένες. Αν δεν μπορείτε να βρείτε τέτοιο μελάνι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ιώδιο.

  • Ρίξτε δύο κουτάλια του γλυκού γιαούρτι μέσα σε μισό ποτήρι νερό.
  • Προσθέστε 5-6 σταγόνες μελάνι και ανακατέψτε καλά. Περιμένετε περίπου 5 λεπτά.
  • Με ένα σταγονόμετρο στάξτε λίγο από αυτό το διάλυμα σε ένα γυαλάκι.
  • Καλύψτε τη σταγόνα με μια καλυπτρίδα και παρατηρήστε την στο μικροσκόπιο.
  • Για να δείτε βακτήρια, θα χρειαστείτε μεγέθυνση μεταξύ 400x και 1000x.
Τα οξυγαλακτικά βακτήρια μας βοηθάνε να παρασκευάσουμε όχι μόνο ξινόκρεμα και γιαούρτι, αλλά και λάχανο τουρσί, ξύδι, τυρί, ποτά ζυμώσεως, κακάο και καφέ.

Στο γιαούρτι θα βρείτε βακτήρια που μοιάζουν με αλυσίδες ράβδων ή σφαιρών. Πριν γίνει η παρασκευή του γιαουρτιού, το φρέσκο γάλα βράζεται, ώστε να εξαλειφθούν κάθε είδους βακτήρια που ζουν μέσα σε αυτό. Κατόπιν, προστίθενται οξυγαλακτικά βακτήρια. Αυτά τα βακτήρια μετατρέπουν το σάκχαρο του γάλακτος (λακτόζη) σε γαλακτικό οξύ, κι έτσι το γάλα γίνεται γιαούρτι. Το καλύτερο γιαούρτι περιέχει ζωντανά βακτήρια, τα οποία καταλήγουν στο έντερό μας. Είναι πολύ ωφέλιμα για την υγεία μας. Για παράδειγμα, εμποδίζουν την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων, τα οποία επίσης εισέρχονται στο σώμα μας με το φαγητό.


Βρείτε κι άλλα τέτοια πειράματα στο βιβλίο «ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» – ταξίδια με μικροσκόπιο.

Ένα βιβλίο της πρωτότυπης σειράς «Τόσο μακριά, τόσο κοντά» της Levenhuk Press, σε συνεργασία με το ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης.

Βρείτε το βιβλίο εδώ.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί