STEM & ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ

Δοκίμασε το πείραμα: Παρατήρηση αμυλόκοκκων σε φυτικά κύτταρα!

Πού θα δείτε αμυλόκοκκους

Τα φυτά αποθηκεύουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Το πιο διαδεδομένο από αυτά τα συστατικά είναι το άμυλο, το οποίο μπορεί να βρεθεί σε όλα τα φυτά και αποθηκεύεται σε βλαστούς, φύλλα και κονδύλους.

Αν θέλετε να δείτε αμυλόκοκκους σε φυτικά κύτταρα, κοιτάξτε για παράδειγμα, μια πατάτα στο μικροσκόπιο!

Πώς να κάνετε παρατήρηση βήμα – βήμα

1. Κόψτε μια πλυμένη και ξεφλουδισμένη πατάτα στα δύο και με μια κοφτερή λεπίδα αποσπάστε από τη σάρκα της μια λεπτή φέτα και τοποθετήστε την πάνω σε ένα γυαλάκι.

2. Σκεπάστε την με μια καλυπτρίδα και κοιτάξτε την υπό χαμηλή και υψηλή μεγέθυνση.

3. Στάξτε μια σταγόνα ιώδιο. Τώρα μπορείτε να δείτε τους αμυλόκοκκους πολύ καθαρά, γιατί το άμυλο αλληλεπιδρά με το ιώδιο και χρωματίζεται μπλε.

Αμυλόκοκκοι στο μικροσκόπιο.

Πειραματιστείτε με αυτό και βρείτε αμυλόκοκκους στο ρύζι και στο καλαμπόκι. Επίσης στους σπόρους σιταριού, φασολιού, αρακά, ηλιοτροπίου και αγκινάρας.

Προσέξτε ότι οι αμυλόκοκκοι έχουν διαφορετικά σχήματα: Στο σιτάρι είναι κυκλικοί και επιπεδωμένοι. Στο καλαμπόκι είναι πολυεδρικοί με μια σχισμή στη μέση. Στο ρύζι κόκκοι με μικρές έδρες συγκεντρώνονται σε ωοειδείς συστάδες.


Βρείτε κι άλλα τέτοια πειράματα στο βιβλίο «ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» – ταξίδια με μικροσκόπιο.

Ένα βιβλίο της πρωτότυπης σειράς «Τόσο μακριά, τόσο κοντά» της Levenhuk Press, σε συνεργασία με το ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης.

Βρείτε το βιβλίο εδώ.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί