ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ

Δοκίμασε το πείραμα: Παρατηρούμε στο μικροσκόπιο σάρκα φρούτων & λαχανικών

Ακόμα και με γυμνό μάτι μπορείτε να δείτε ότι η σάρκα πολλών φρούτων αποτελείται από μικρούς σπόρους, κόκκους και φέτες. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στα εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια και γκρέιπφρουτ.

Ξεφλουδίστε ένα πορτοκάλι, διαχωρίστε τις φέτες του και αφαιρέστε την εξωτερική μεμβράνη από μία από αυτές. Στο εσωτερικό της θα δείτε πολλά μακρόστενα κύτταρα γεμάτα με γλυκό χυμό. Είναι τόσο μεγάλα που μπορείτε να τα δείτε χωρίς μικροσκόπιο! Τα κύτταρα της σάρκας του λεμονιού είναι γεμάτα με ασκορβικό και κιτρικό οξύ, τα οποία του δίνουν την ξινή γεύση του.

Πείραμα: Εξετάστε τη σάρκα φρούτων και λαχανικών που θα βρείτε στο ψυγείο σας, όπως αγγούρια, ντομάτες, καρπούζια και μήλα.

Με μια λεπτή βελόνα αποσπάστε λίγη σάρκα και ανακατέψτε την σε μια σταγόνα νερού πάνω σε ένα γυαλάκι, ώστε να σχηματιστεί ένα σχεδόν διαφανές στρώμα. Σκεπάστε το με μια καλυπτρίδα και παρατηρήστε το στο μικροσκόπιο.

Θα δείτε ότι η σάρκα του φρούτου αποτελείται από πολλά κύτταρα όμοια σε σχήμα και μέγεθος.


Βρείτε κι άλλα τέτοια πειράματα στο βιβλίο «ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» – ταξίδια με μικροσκόπιο.

Ένα βιβλίο της πρωτότυπης σειράς «Τόσο μακριά, τόσο κοντά» της Levenhuk Press, σε συνεργασία με το ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης.

Βρείτε το βιβλίο εδώ.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί