STEM & ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ

Δοκίμασε το πείραμα: Παρατηρούμε στο μικροσκόπιο τη δομή ενός φτερού από πτηνό

Τα πουλιά είναι το μόνο είδος που η φύση έχει προικίσει με φτερά. Τα φτερά αλληλεπικαλύπτονται σαν κεραμίδια, δίνοντας στα σώματα των πουλιών λείο και αεροδυναμικό σχήμα.

Για να κατανοήσετε το μυστήριο της πτήσης των πουλιών, πρέπει να εξετάσετε προσεχτικά τη δομή των φτερών τους. Επειδή τα πουλιά πετάνε παντού, είναι εύκολο να βρείτε ένα φτερό στον δρόμο.

Στην απέναντι μεριά του σκληρού κάλαμου ενός φτερού εκφύονται λεπτές τρίχες που ονομάζονται μύστακες.

Οι μύστακες σχηματίζουν τη «σημαία» του φτερού, που αποτελείται από δύο ημιμόρια, τα γένεια.

Από τους μύστακες εκφύονται πιο κοντές και λεπτές τρίχες, τα μυστάκια, τα οποία μπορείτε να δείτε στο μικροσκόπιο.

1. Πάρτε ένα φτερό και ανακατώστε το τινάζοντας το πάνω-κάτω.

2. Κόψτε ένα κομμάτι από το φτέρωμα κατά μήκος του κάλαμου και τοποθετήστε το πάνω σε ένα γυαλάκι.

3. Κοιτάξτε το υπό χαμηλή μεγέθυνση. Θα δείτε ότι οι μύστακες εκφύονται από τον κάλαμο σε ευθείες γραμμές και μοιάζουν με ρίγες.

4. Διαχωρίστε τους μύστακες με μια οδοντογλυφίδα ή με μια βελόνα και επιλέξτε υψηλότερη μεγέθυνση. Θα δείτε τώρα τα μυστάκια που εκφύονται από τους μύστακες.

Αυτά τα μικροσκοπικά άγκιστρα κρατάνε τους μύστακες πλεγμένους μεταξύ τους, διατηρώντας τη συνοχή των φτερών κατά την πτήση. Έτσι, αν τινάξετε το φτερό προς τα πάνω, θα πάρει πάλι τη μορφή του.

PROJECT: Μπορείτε, να κάνετε μια συλλογή φτερών από διαφορετικά πουλιά και να τα φωτογραφίσετε μέσα από το μικροσκόπιό σας με μια φωτογραφική μηχανή. Έτσι, θα φτιάξετε ένα μοναδικό άλμπουμ, που θα μπορείτε να το μοιραστείτε με την οικογένεια και τους φίλους σας.


Βρείτε κι άλλα τέτοια πειράματα στο βιβλίο «ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» – ταξίδια με μικροσκόπιο.

Ένα βιβλίο της πρωτότυπης σειράς «Τόσο μακριά, τόσο κοντά» της Levenhuk Press, σε συνεργασία με το ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης.

Βρείτε το βιβλίο εδώ.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί