Δοκίμασε το πείραμα: Παρατηρούμε στο μικροσκόπιο τη δομή ενός φυσικού σφουγγαριού
Σίγουρα έχετε χρησιμοποιήσει ένα σφουγγάρι — ένα υλικό που είναι πολύ καλό στην απορρόφηση νερού και τη δημιουργία αφρού. Είναι απόλαυση να πλενόμαστε με σφουγγάρι. Αλλά, το σφουγγάρι στο μπάνιο σας, αν δεν είναι τεχνητό, είναι το λείψανο ενός θαλάσσιου ζώου, που ονομάζεται… σφουγγάρι — ή σπόγγος! Βέβαια, τα περισσότερα σφουγγάρια καθαρισμού σήμερα είναι τεχνητά και κατασκευάζονται από αφρώδες καουτσούκ. Αλλά μπορείτε ακόμα να βρείτε και να αγοράσετε ένα φυσικό θαλασσινό σφουγγάρι.
Αυτό το ζώο έχει πολύ απλή δομή, παρότι αποτελείται από πολλά κύτταρα. Ένα σφουγγάρι προσκολλάται στον βυθό της θάλασσας και ζει ακίνητο. Τρέφεται φιλτράροντας θαλασσινό νερό μέσω του σώματός του και κρατώντας θρεπτικά συστατικά. Μέσα σε μια μέρα ένα σφουγγάρι προσροφά μέσα στους πόρους του και καθαρίζει μεγάλους όγκους νερού. Για τον λόγο αυτό τα σφουγγάρια αποκαλούνται φυσικά φίλτρα των θαλασσών.
Δοκίμασε το πείραμα: Ετοίμασε μια λεπτή φέτα από ένα φυσικό σφουγγάρι και τοποθέτησέ την στο μικροσκόπιό σου για να δεις τη δομή της. Μπορείς να τραβήξεις και μια σχετική φωτογραφία και να την προσθέσεις στη συλλογή σου!
FUN FACT: Το σφουγγάρι έχει μια καταπληκτική ικανότητα: αν σχιστεί στη μέση, κάθε μισό αναπτύσσεται ανεξάρτητα ως διαφορετικό ζώο. Τόσο δραστήριο είναι.
Βρείτε κι άλλα τέτοια πειράματα στο βιβλίο «ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» – ταξίδια με μικροσκόπιο.
Ένα βιβλίο της πρωτότυπης σειράς «Τόσο μακριά, τόσο κοντά» της Levenhuk Press, σε συνεργασία με το ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης.
Βρείτε το βιβλίο εδώ.