STEM & ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ

Δοκίμασε το πείραμα: Το ψωμί για να φουσκώσει και μαγιά θέλει μια δόση!

Ανακατέψτε ένα κουταλάκι του γλυκού μαγιά αρτοποιίας σε 1/3 φλιτζανιού νερό που έχει θερμοκρασία δωματίου. Χρησιμοποιώντας ένα σταγονόμετρο στάξτε μια σταγόνα αυτού του διαλύματος πάνω σε ένα γυαλάκι. Σκεπάστε τη σταγόνα με μια καλυπτρίδα και παρατηρήστε. Υπό μεγέθυνση θα δείτε ότι η μαγιά αποτελείται από μονοκύτταρους μύκητες. Θα δείτε, επίσης, κύτταρα ενωμένα σε μακριές αλυσίδες. Αυτοί οι μύκητες πολλαπλασιάζονται με αγενή αναπαραγωγή: στο κύτταρο σχηματίζεται μία έκφυση, η οποία αναπτύσσεται μέχρι που, τελικά, χωρίζεται από το κύτταρο.

Η μαγιά αναπτύσσεται πολύ γρήγορα. Για να δείτε πόσο γρήγορα, προσθέστε λίγη ζάχαρη στο νερό με τη μαγιά και περιμένετε δύο ώρες. Ετοιμάστε πάλι ένα δείγμα στο γυαλάκι. Βλέπετε ότι τώρα υπάρχουν πολύ περισσότερα κύτταρα; Η ζάχαρη τρέφει τη μαγιά. Τρώγοντας τη ζάχαρη, η μαγιά παράγει αέριο, που κάνει τη ζύμη πυκνή. Μπορείτε να το επαληθεύσετε αυτό ως εξής: χύστε το διάλυμα νερού, μαγιάς και ζάχαρης μέσα σε ένα μπουκάλι και περάστε ένα μπαλόνι στο στόμιο του μπουκαλιού. Το αέριο που παράγεται θα φουσκώσει το μπαλόνι.

Επειδή η φαγώσιμη μαγιά είναι υγιεινή, χρησιμοποιείται στην παρασκευή συμπληρωμάτων διατροφής, φαρμάκων και βιταμινών που είναι κατάλληλα για ανθρώπους που έχουν αλλεργίες και προβλήματα με το δέρμα τους και το έντερό τους. Επίσης, οι χορτοφάγοι, που το διαιτολόγιό τους είναι φτωχό σε πρωτεΐνες, παίρνουν συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν μαγιά, γιατί η μαγιά έχει άφθονη πρωτεΐνη. Επιπλέον, η μαγιά είναι γεμάτη με βιταμίνη Β και ίνες.


Βρείτε κι άλλα τέτοια πειράματα στο βιβλίο «ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» – ταξίδια με μικροσκόπιο.

Ένα βιβλίο της πρωτότυπης σειράς «Τόσο μακριά, τόσο κοντά» της Levenhuk Press, σε συνεργασία με το ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης.

Βρείτε το βιβλίο εδώ.

Φωτογραφία: Science kids photo created by freepik – www.freepik.com

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί