STEM & ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΚΕΝΤΡΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

Δρ Βρυώνη: Αστρονομία και STEΑM πάνε μαζί

Με τη διευθύντρια μονάδας παιδαγωγικής υποστήριξης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, δρ Άντρη Βρυώνη, είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία για το πρόγραμμα Αστροτουρισμός στην Κύπρο και η είδηση βγήκε αβίαστα. Το ερχόμενο καλοκαίρι θα είναι έτοιμα τα πιλοτικά προγράμματα για να αρχίσει η εφαρμογή τους σε ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο. Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει αναλάβει έναν ξεχωριστό ρόλο και η δρ Άντρη Βρυώνη μας τον εξηγήσει σε μια σύντομη αλλά περιεκτική συνέντευξη.

– Τι είναι το «Astro-steam-camp»;

Μέσα στο πλαίσιο της υλοποίησης του Προγράμματος «Αστροτουρισμός στην Κύπρο», ΙNTEGRATED/0918/0038, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας θα λειτουργήσει μεταξύ άλλων δράσεων και το «Astro-steam-camp». Είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενσωμάτωσης της αστρονομίας στα STEAM. Το πρόγραμμα «Astro-steam-camp» θα πραγματοποιείται στη φύση στους χώρους όπου θα φιλοξενούνται τα κινητά άστρο-τουριστικά πάρκα και  άστρο-κατασκηνώσεις που θα δημιουργηθούν.

– Πότε ξεκινάτε;

Το πρόγραμμα «Astro-steam-camp» αναμένεται ότι θα λειτουργήσει πιλοτικά το καλοκαίρι του 2022 και θα απευθύνονται σε εφήβους και παιδιά. Η επιστημονική ομάδα του UNRF του Πανεπιστημίου Λευκωσίας είναι υπό την ακαδημαϊκή εποπτεία μου. Έχουμε μεταξύ άλλων την ευθύνη της ανάπτυξης των διδακτικών σεναρίων και του μαθησιακού υλικού που θα χρησιμοποιηθούν στο πρόγραμμα «Astro-steam-camp», την εκπαίδευση των «εκπαιδευτικών STEΑM» που θα διδάσκουν στο πρόγραμμα, αλλά και τη διαδικασία πιστοποίησης τους σε συνεργασία με την Κυπριακή Εταιρεία Πιστοποίησης.

– Αστρονομία και STEΑM πάνε μαζί;

Το πρόγραμμα «Astro-steam-camp» προσφέρει ευκαιρίες για οικοδόμηση επιστημονικής γνώσης στις θεματικές όχι μόνο της αστρονομίας αλλά και ευρύτερα των STEΑM: Επιστήμη, τεχνολογία, μηχανική, τέχνες και μαθηματικά μέσα από ένα ευχάριστό μαθησιακό περιβάλλον που προκαλεί έξαψη του ενδιαφέροντος αλλά και κίνητρα των συμμετεχόντων για περαιτέρω ενασχόληση με τους τομείς αυτούς. Οι συμμετέχοντες θα έχουν πολλαπλές εμπειρίες για καλλιέργεια της δεξιότητας λύσης προβλήματος, κριτικής σκέψης, ομαδικότητας και δημιουργικότητας. Άλλο χαρακτηριστικό του προγράμματος είναι οι πλούσιες ευκαιρίες για κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και πρακτική εμπειρία, η πρακτική προσέγγιση μάθησης με δραστηριότητες που καθοδηγούνται από τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον των μαθητών. Δεν απαιτείται προηγούμενο υπόβαθρο στην αστρονομία ή τα STEΑM για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.

– Ο ρόλος των νευροεπιστημών και το πρόγραμμα συνδυάζονται;

Το πρόγραμμα «Astro-steam-camp» είναι εναρμονισμένο με τις υποδείξεις της νευροεπιστήμης σχετικά με τον εγκέφαλο και τη μάθηση κα και ακολουθούν τη μεθοδολογία της «Μάθησης μέσω Προβλήματος/ Εργασίας» (Problem/Project-Based Learning)-PBL. Οι μαθησιακές δραστηριότητες σχεδιάζονται με τρόπο που να ενισχύουν όλους τους συμμετέχοντες ανεξάρτητα ιδιαιτεροτήτων και ταυτοτήτων να συμμετέχουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό στην εκπαιδευτική και μαθησιακή διαδικασία και επιτρέπει «ευελιξία» στο τι πρέπει ο μαθητής να μάθει, πως να το μάθει και πως να αξιολογηθεί ώστε να γίνει η τεκμηρίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων.

Το έργο υποστηρίζεται από τα Υφυπουργεία Τουρισμού και Έρευνας και Καινοτομίας. Οι ομάδες εφαρμογής του έργου έχουν πραγματοποιήσει πολλές εξορμήσεις και νύχτα και μέρα για τον προσδιορισμό των κατάλληλων σημείων ανάπτυξης των πιλοτικών εφαρμογών.

Στο δημιουργικό των άστρο-χωριών και των άστρο-κατασκηνώσεων μέσα στη φύση τα παιδιά και έφηβοί μας θα μπορούν από αυτό το επόμενο καλοκαίρι με έμπνευση το Σύμπαν να δημιουργήσουν, να γνωρίσουν τα αστρονομικά φαινόμενα που βιώνουμε στην καθημερινή μας ζωή, να δουν το «Βόρειο Σέλας» στο φλυντζάνι τους, να κατασκευάσουν κοσμήματα με έμπνευση ένα αστερισμό στον ουρανό και άλλα πολλά και απολαυστικά!

– Ποιους στόχους θέλετε να επιτύχει το έργο;

Αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου σε ένα νέο τομέα ο οποίος εξελίσσεται σε μια από τις πιο ενθουσιώδης τάσεις ταξιδιού. Ο αστροτουρισμός, ως ένας νέος και υποσχόμενος ειδικού ενδιαφέροντος τουρισμός, να συμβάλει στην αύξηση τουρισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Επίσης, να συμβάλει στην αύξηση στην ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος και στην δημιουργία θέσεων εργασίας, ειδικά σε νέους τομείς σχετικούς με την αστρονομία συμμετέχοντας στην κοινωνικό-οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου.

H Διευθύντρια Μονάδας παιδαγωγικής υποστήριξης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Αντρη Βρυώνη.

Ανάδοχος φορέας και χρηματοδότηση

– Ποια είναι η ομάδα που υλοποιεί το ερευνητικό έργο αστροτουρισμός στην Κύπρο;

O Ανάδοχος Φορέας για την ανάπτυξη του έργου είναι ο τουριστικός οργανισμός Top Kinisis Travel Public Ltd. Οι συνεργαζόμενοι φορείς είναι το Κέντρο Αριστείας CYENS (πρώην RISE), ο μη κερδοσκοπικός περιβαλλοντικός οργανισμός AKTI Project and Research Centre, το Ερευνητικό Ίδρυμα Πανεπιστημίου Λευκωσίας το οποίο συμπεριλαμβάνει το Αστεροσχολείο Λευκωσίας και τον Κυπριακό Οργανισμό Αστρονομίας (ΚΟΑΣ), η Adelve Research, Innovation, Consulting & Trade και το Αστεροσκοπείον1010. Το έργο υποστηρίζεται από τα Υφυπουργεία Τουρισμού και Έρευνας και Καινοτομίας.

– Πώς χρηματοδοτείται η υλοποίηση έρευνας για τη δημιουργία του αστροτουρισμού στην Κύπρο;

Το ερευνητικό έργο Αστροτουρισμός (Integrated/0918/0038)   συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται περίπου σε 1.250.000 ευρώ και έχει διάρκεια 3 χρόνια συμπεριλαμβανομένου και ιδίας συμμετοχής.

Πηγή: philenews.com

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί