Δύο θεατρικές παραστάσεις στο λόφο των Νυμφών στο Αστεροσκοπείο αυτήν την εβδομάδα

Δύο παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν αυτήν την εβδομάδα στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στις 26, 27 & 28 Ιουνίου 2024.
Ο χώρος διεξαγωγής βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου των Νυμφών, εντός των εγκαταστάσεων του Αστεροσκοπείου, δίπλα από τον βράχο, στον οποίο υπήρξε κατά την ελληνιστική περίοδο το εργαστήρι ενός γλύπτη. Η προσέλευση γίνεται από την κεντρική είσοδο του Αστεροσκοπείου.
Το έργο «Δήμιος» πραγματεύεται τον θάνατο και την ζωή, καταγγέλλει την κοινωνική αδικία και την ανθρώπινη βαρβαρότητα. Γι αυτό και επιλέγουμε να παρουσιαστεί στο λόφο των Νυμφών, σε έναν χώρο δίπλα από τον λόφο της Πνύκας, ο οποίος από την αρχαιότητα χαρακτηρίζεται ως τόπος επικοινωνίας και διαλόγου, συνδεόμενος άμεσα με την πόλη – τον δήμο.
Το έργο «ΜΩΣΑ» εστιάζει στην σμίλευση του ατόμου έως την τελική του ενσωμάτωση στο κοινωνικό σύνολο και την επιστροφή του στην μητέρα Γη, σε παραλληλισμό με την σμίλευση της πέτρας και των υλικών του γλύπτη τα οποία ακόμα συναντάμε στον λόφο των Νυμφών.
Λίγα λόγια για τα έργα:
«ΔΗΜΙΟΣ» -27 Ιουνίου 2024, ώρα 20:30
Το ποίημα «Δήμιος» του Χρήστου Παναγιωτάκη είναι ένα τραγούδι θανάτου, αλλά και μια κατάφαση στη ζωή, στο σήμερα.
Ο ήρωας του έργου κάνει μια ιστορική αναδρομή στο ρόλο του επαγγέλματός του (ως δήμιος) στην τήρηση της τάξεως και του δικαίου ανά τους αιώνες. Αυστηρός, βλοσυρός, φιλοσοφεί, θεωρεί εαυτόν θεματοφύλακα της κοινωνικής δικαιοσύνης και θέλει να συντηρήσει τη συνέχεια της τέχνης του. Αναλαμβάνει να μυήσει στα μυστικά της τέχνης του τη γυναίκα που τυχαία συναντά και την επιλέγει ως συνεχιστή του.
Η συνάντηση με την ηρωίδα – τη Δωροθέα- σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής και την απαρχή μιας νέας πραγματικότητας.
Ο λόγος της Δωροθέας είναι μια καταγγελία της ανθρώπινης βαρβαρότητας και της κοινωνικής αδικίας. Είναι η επιβίωση γυναικείων αρχετύπων όπως της Ιφιγένειας εν Ταύροις, όπως της Αρτέμιδας και της Εκάτης. Η Δωροθέα είναι η φωτεινή πλευρά της Μήδειας. Αμύνεται του δικαίου αλλά δολοφονεί τελετουργικά τον δήμιο που γίνεται από δάσκαλος θύμα της.
Ο συγγραφέας ακροβατεί ανάμεσα στο θάνατο και τη δίψα για ζωή και την αφύπνιση. Οι ήρωες, ανήσυχα και βασανισμένα πνεύματα, παρουσιάζουν ανάγλυφα στοιχεία της καφκικής ψυχής: μέσα από ένα λαβύρινθο εσωτερικών συγκρούσεων και τη λαχτάρα για αθανασία αναζητούν τη λύτρωση.
Ένα έργο που φιλοσοφεί σχετικά με το δίκαιο, την τάξη και το ήθος προτείνεται να παρουσιαστεί σε έναν χώρο διαχρονικά συνδεδεμένο με την πόλη (δήμο) και τον πολίτη, ακριβώς δίπλα από τον λόφο της Πνύκας.
Γενική είσοδος: 5 ευρώ.
Εισιτήρια: https://tickets.astro.noa.gr/
«ΜΩΣΑ» – 26 και 28 Ιουνίου 2024, ώρα 20:30
Η πορεία από την ακατέργαστη πέτρα στο περίτεχνο ανθρώπινο έργο.
Κάθε δράση «γεννά» μία νέα πέτρα κι αυτή με τη σειρά της μια νέα συνθήκη. Τριβή, σύγκρουση, διάδραση και ξανά από την αρχή σε έναν αέναο κύκλο, ώσπου οι γωνίες τους να σμιλευτούν και να έρθει η κάθαρση. Με τη νέα τους μορφή διαπραγματεύονται την ένταξη τους στο σύνολο και την οριστική τοποθέτηση τους στην τσιμεντένια βάση του έργου. Ασφάλεια ή περιορισμός; Ζωή ή Θάνατος;».
Το θέμα της παράστασης εστιάζει στην αρχική επεξεργασία της πέτρας, στα διάφορα και διαφορετικά είδη πέτρας-που αποτελούν και τους χαρακτήρες των ‘ρόλων’ της ομάδας και πώς η σμίλευσή της αντιστοιχεί στην εκπαίδευση – λείανση του ατόμου έως την τελική του ενσωμάτωση στο κοινωνικό σύνολο και την επιστροφή του στη μητέρα Γη. Η ολοκληρωμένη παράσταση μέσα από τα στάδια σπασίματος πέτρας και δημιουργίας του τελικού έργου επιτρέπουν στο θεατή να μετέχει σε μια “τελετουργία” όπου ο χώρος του εργαστηρίου και το σώμα συντονίζονται με τη διαδρομή της ψηφίδας-πέτρας.
Η παράσταση αρμόζει στον λόφο των Νυμφών και συγκεκριμένα δίπλα στο βράχο που υπήρξε το ελληνιστικό εργαστήριο γλύπτη, με τα υλικά της δουλειάς του να παραμένουν μέχρι σήμερα στο χώρο. Ο συνδυασμός της πέτρας μέσα στο φυσικό τοπίο. Κάθε είδος πέτρας δημιουργεί ένα χαρακτήρα μια Μούσα-Μώσα όπως ορίζει και ο τίτλος της performance.
Την παράσταση επιμελούνται η Θάλεια Μαρί Παπαδοπούλου, δραματουργός, χορογράφος, μουσικός, πτυχιούχος Αρχαιολογίας-ιστορίας της τέχνης, MA Ανθρωπολογίας και η Ralitza Vladimirova, χορογράφος, σκηνοθέτιδα, καλλιτέχνης στην τέχνη του ψηφιδωτού, πτυχιούχος της Ακαδημίας χορού, σκηνοθεσίας και παιδαγωγικής στην Σόφια Βουλγαρίας.
Γενική είσοδος 10 ευρώ.
Εισιτήρια: https://tickets.astro.noa.gr