ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ραντεβού με τ’ άστρα: οι επόμενες ξεναγήσεις στα Κέντρα Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου

 

Εξήντα την Παρασκευή, εβδομήντα πέντε το Σάββατο. Λίγες ώρες πριν το δημοψήφισμα ήταν δεκάδες οι Αθηναίοι (ζευγάρια εικοσιπεντάρηδων και τριαντάρηδων αλλά και γονείς με μικρά παιδιά ) που πήραν το αυτοκίνητό τους κι ανηφόρισαν στην Πεντέλη για να δουν τ’ άστρα από το ιστορικό τηλεσκόπιο Newall του Αστεροσκοπείου.

Εξίσου πολλά ήταν τα τηλεφωνήματα που δεχόταν και το Κέντρο Επισκεπτών του Αστεροσκοπείου στο Θησείο από κόσμο που ζητούσε επιπλέον ημερομηνίες ξεναγήσεων. Να ‘ναι πώς αναζητούμε ένα άλλο βλέμμα στον κόσμο; Μια διαφυγή με άλλη… προοπτική από τις δυσκολίες της καθημερινότητας;

Το σίγουρο είναι ότι οι βραδιές γνωριμίας με το σύμπαν και την αστρονομία στην Ελλάδα έχουν και ενδιαφέρον και σουξέ και το καλοκαίρι το ουράνιο στερέωμα έχει πολλά ν’ αποκαλύψει: τον Κρόνο με τους δακτυλίους του, το δακτυλιοειδές νεφέλωμα της Λύρας, το τρίγωνο που αποτελείται από τους λαμπρούς αστέρες Vega, Altair και Deneb, το σφαιρωτό σμήνος του Ηρακλή (πολλές εκατοντάδες χιλιάδες αστέρες στην περιφέρεια του Γαλαξία μας ), τον εντυπωσιακό και πολύχρωμο αστέρα Albireo…

Για περιηγήσεις στον κόσμο και τον χρόνο, σημειώστε λοιπόν τα επόμενα ραντεβού στα κέντρα επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

 

Ακολουθώντας ένα βράδυ το ρυθμικό κάλεσμα των πουλιών (απόψε 6/7 ή στις 8, 9, 15, 17, 21 και 22/7 ), ανηφορίστε στον κατάφυτο λόφο των Νυμφών στο Θησείο. Στις 8.15 και στις 9.15 μ.μ. οι διδάκτορες αστροφυσικής Αναστασία-Φιόρη Μεταλληνού και Χρήστος Παπαδημητρίου θα σας παρασύρουν σ’ έναν γεωαστροφυσικό περίπατο-ταξίδι μοναδικό στην ιστορία της ελληνικής αστρονομίας, με φόντο επιστημονικό εξοπλισμό εποχής (παμπάλαια τηλεσκόπια, νεφοσκόπια, χρονογράφους, ακόμα και ένα αντίγραφο του πλέον ακριβή χάρτη της Σελήνης του 19ου αιώνα που σχεδίασε ο Γιόχαν Φρίντριχ Γιούλιους Σμιτ παρατηρώντας την από εδώ με το παμπάλαιο διοπτρικό τηλεσκόπιο Ploessl ), αρχιτεκτονικά κομψοτεχνήματα, ακόμη και αρχαιότητες (επιτύμβιους κιονίσκους από το ελληνιστικό νεκροταφείο της περιοχής καθώς και το ιερό των Νυμφών του 6ου αιώνα π.Χ. ).

Τα φλας θα κερδίσουν εύκολα το εμβληματικό, σταυροειδές κτίριο Σίνα, έργο του Θεόφιλου Χάνσεν, το οποίο στεγάζει το μουσείο Γεωαστροφυσικής, αλλά και το 16 εκατοστών μεσημβρινό τηλεσκόπιο Συγγρού στο παρακείμενο κτίριο του Τσίλερ. Το κερασάκι στην τούρτα πάντως είναι η παρατήρηση από το τηλεσκόπιο Δωρίδη, στην Πνύκα, που υπήρξε το μεγαλύτερο μέχρι το 1959 τηλεσκόπιο της χώρας και εργαλείο έρευνας για γενιές Ελλήνων αστρονόμων.

 Φωτό: Θεοφάνης Ν. Ματσόπουλος
Φωτό: Θεοφάνης Ν. Ματσόπουλος

Αν πάλι προτιμάτε ένα παράθυρο στ’ αστέρια από ισχυρότερο τηλεσκόπιο και με λιγότερη όχληση από τα φώτα της πόλης, αξίζει να βρείτε το δρόμο για τις εγκαταστάσεις του ιδρύματος στην Πεντέλη.

Στις 10-12/7 (στις 8 μ.μ. ), ο αστρονόμος Βαγγέλης Κολοκοτρώνης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης Άρης Μυλωνάς θα σας μιλήσουν για το έργο του Εθνικού Αστεροσκοπείου (ένα ιντριγκαδόρικο οδοιπορικό γνώσης από τον πυρήνα της γης μέχρι το σύμπαν ), για το διάστημα, τ’ αστέρια και τους γαλαξίες.

Θα σας παραχωρήσουν θέση παρατηρητή στο διοπτρικό τηλεσκόπιο 62,5 εκατοστών Newall (σημειωτέον υπήρξε το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο της Ελλάδας μέχρι το 1975 και το μεγαλύτερο στον κόσμο από το 1869 μέχρι το 1873 ) ενώ θα σας κάνουν και βόλτα με το… μεγαλύτερο ασανσέρ της Αθήνας, αφού το πάτωμα στη σχετική αίθουσα διαθέτει ειδικό μηχανισμό για να ανεβοκατεβαίνει!

Αν βέβαια δεν τα καταφέρετε αυτό το παρασκευοσαββατοκύριακο, κρατήστε στην ατζέντα σας τα επόμενα ραντεβού στα τέλη Αυγούστου (στις 28-30/8 ) που θα έχουν και μπόνους στην παρατήρηση το φεγγάρι στα… γεμάτα του.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί