ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟΥ

Εγκαινιάστηκε το πρώτο λαϊκό αστεροσκοπείο της Κύπρου

ΕΝΑ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017 ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑ. ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΛΑΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ.

Από το δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ

Βίντεο: ‘Ελμος Νεοκλέους – Mediabox.

Το 1010 Asteroskopeion βρίσκεται στην Παλιά Λευκωσία, επί της οδού Γράμμου 21-23 και διαθέτει ένα υπερσύχρονο ρομποτικό τηλεσκόπιο CELESTRON HD, μεγάλης διαμέτρου, που στεγάζεται σε περιστρεφόμενο θόλο διαμέτρου 4 μέτρων.

Το 1010 Asteroskopeion είναι το πρώτο Αστεροσκοπείο που εγκαταστάθηκε και λειτουργεί για το κοινό στην Κύπρο, στην καρδιά της παλιάς Λευκωσίας. Η αποστολή του είναι να φέρει τον κόσμο της Κύπρου κοντά στην Αστρονομία και να συμβάλει στην ανάπτυξη μιας πολυμελούς και δραστήριας κοινότητας ερασιτεχνών αστρονόμων στο νησί. Για τον σκοπό αυτό οργανώνει αστρονομικές παρατηρήσεις με το τηλεσκόπιο του Αστεροσκοπείου, διαλέξεις και εκδηλώσεις. Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι επισκέψεις μαθητών και φοιτητών, αφού από αυτούς εξαρτάται το μέλλον κάθε προσπάθειας.

Παράλληλα με τις ξεναγήσεις στον νυχτερινό ουρανό, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει στο 1010SkyLounge το ποτό του ή το αναψυκτικό του κάτω από τα αστέρια και με θέα τη νυχτερινή Λευκωσία.

Στον όροφο ακριβώς κάτω από το Αστεροσκοπείο, λειτουργεί to 1010Hall. Σε αυτόν τον χώρο ο επισκέπτης μπορεί, να θαυμάσει τον Campo Del Cielo, τον μεγαλύτερο μετεωρίτη που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, την έκθεση φωτογραφιών του HUBBLE, να δει μία παρουσίαση στο θόλο του πλανηταρίου GOTO ή να ακούσει μια ενδιαφέρουσα διάλεξη Αστρονομίας ή Αστροφυσικής.

Στο ισόγειο του κτιρίου λειτουργεί το κατάστημα του 1010Asteroskopeion, όπου ο επισκέπτης μπορεί να βρει μια ευρεία γκάμα ειδών Αστρονομίας (τηλεσκόπια, αξεσουάρ, βιβλία κ.λπ.), καθώς και άλλα είδη, όπως μικροσκόπια, μετεωρολογικούς σταθμούς, είδη δώρου και αναμνηστικά.

(κάντε κλικ στην εικόνα, για μεγέθυνση)Ο δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης χαιρετίζοντας την εκδήλωση, τόνισε τον εκπαιδευτικό και επιστημονικό ρόλο της λειτουργίας ενός αστεροσκοπείου στην πόλη, τόσο για τους μαθητές που θα το επισκέπτονται, όσο και για τους λάτρεις του έναστρου ουρανού.

(κάντε κλικ στην εικόνα, για μεγέθυνση)Ο Αστροφυσικός Χρύσανθος Φάκας δείχνει στον γιό του τα κατατόπια του νυχτερινού ουρανού, υπό τα βλέμματα του ξεναγού του αστεροσκοπείου Αγάπιου Ηλία, του δημάρχου Λευκωσίας  και του επιτετραμμένου της Ρωσικής πρεσβείας.

(κάντε κλικ στην εικόνα, για μεγέθυνση)Ο δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και ο επιτετραμμένος της Ρωσικής πρεσβείας κ. Andrey Gromov, με τους διευθυντές του 1010 Asteroskopeion κ. Δημήτρη Τσάμπουρα και κ. Στέλιο Τρύφων.

 (κάντε κλικ στην εικόνα, για μεγέθυνση)Ο πρόεδρος της HELLAS SAT κ. Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς μετά της συζύγου του τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

(κάντε κλικ στην εικόνα, για μεγέθυνση)Η αίθουσα που φιλοξενεί τον Μετεωρίτη Campo De Cielo, και την έκθεση φωτογραφιών του HUBBLE.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί