ΚΕΝΤΡΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟΥ

Εγκαίνια Αστεροσκοπείου Τροόδους

Με μεγάλη επισημότητα, παρουσία των νυν και πρώην Προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας κκ. Νίκου Χριστοδουλίδη και Νίκου Αναστασιάδη αλλά και πλήθους αξιωματούχων και κόσμου, τελέστηκαν την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 τα εγκαίνια του Αστεροσκοπείου Τροόδους.

Το αστεροσκοπείο στεγάζεται σε ένα υψηλής αισθητικής κτίριο, σχεδιασμένο από την αρχιτέκτονα Elena Tsolakis και προβλέπεται να αποτελέσει το Εθνικό Αστεροσκοπείο της Κύπρου.

Φιλοξενεί ένα ρομποτικό τηλεσκόπιο των 500 mm που στεγάζεται κάτω από έναν πανέμορφο εξωτερικά και εσωτερικά, πλήρως αυτοματοποιημένο θόλο 5.64 m και ένα ρομποτικό τηλεσκόπιο παρατήρησης του Ήλιου 100 mm που στεγάζεται κάτω μία συρόμενη οροφή 4×4 m.

Η εταιρία μας Τσάμπουρας Δημήτριος & ΣΙΑ ΟΕ – Πλανητάριο Θεσσαλονίκης, εκπόνησε τη μελέτη του αστρονομικού εξοπλισμού για λογαριασμό του κυπριακού δημοσίου και λειτούργησε ως τεχνικός σύμβουλος του αρχιτεκτονικού γραφείου.

Έτσι, μετά από ατελείωτες ώρες δουλειάς και άγχους, αισθανόμαστε χαρούμενοι αλλά και περήφανοι για το αποτέλεσμα.

Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στον πρόεδρο της κοινότητας Αγριδιών, κ. Ανδρέα Ευγενίου για την εμπιστοσύνη του προς την εταιρεία μας, αλλά και σε όλη την ομάδα του έργου για την άψογη συνεργασία.

Ευχόμαστε ολόψυχα το ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΤΡΟΟΔΟΥΣ να προσελκύσει λάτρεις της Αστρονομίας κάθε ηλικίας και να καταστεί ο «ορεινός φάρος» που θα συμβολίζει το δρόμο προς τις επιστήμες που ευχόμαστε να ακολουθήσουν οι νέοι.

Οι νυν και πρώην Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας κκ. Νίκος Χριστοδουλίδης και Νίκος Αναστασιάδης μαζί με τον ακούραστο πρόεδρο της κοινότητας Αγριδιών κ. Ανδρέα Ευγενίου εγκαινιάζουν το έργο. – Credits: Treehouse Films
Η αρχιτέκτων Elena Tsolakis ξεναγεί τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στους χώρους του αστεροσκοπείου. – Credits: Treehouse Films
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ατενίζει το μέλλον της Κύπρου μέσα από το τηλεσκόπιο PlaneWave 20”. – Credits: Treehouse Films

Η αναφορά στη συμβολή του Πλανηταρίου Θεσσαλονίκης στο έργο αυτό, στο 33:00 του παρακάτω βίντεο:

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί