ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εγκαίνια του Αστεροσκοπείου Νικηφόρου Δράμας

Εγκαινιάστηκε χθες, 28/9/2019, το Αστεροσκοπείο Νικηφόρου Δράμας, παρουσία της Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας κας Γκίκα, τοπικών βουλευτών, του αντιπεριφερειάρχη Αν. Μακεδονίας & Θράκης, του περιφερειακού δντή Β΄θμιας εκπ/σης, των δημάρχων Δράμας και Παρανεστίου και πλήθους κόσμου.

Στον θόλο του αστεροσκοπείου που στήθηκε στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου-Λυκείου του Νικηφόρου στεγάζεται ένα ισχυρό, πλήρως αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο Celestron 14 ιντσών, το οποίο θα αποκαλύψει στους μαθητές της ευρύτερης περιοχής της Αν. Μακεδονίας & Θράκης και στους υπόλοιπους επισκέπτες τους θησαυρούς του σύμπαντος. Πρόκειται για το πρώτο αστεροσκοπείο που εγκαθίσταται σε δημόσιο σχολείο και είναι αποτέλεσμα πολύχρονης και επίπονης προσπάθειας του πρόεδρου του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας «Ο Πήγασος», καθηγητή Φυσικής, Μιχάλη Δογραμματζίδη, η οποία τελικά καρποφόρησε χάρη στην ευγενική χορηγία δωρητών. Πολλά συγχαρητήρια στον Μιχάλη καθώς και στα υπόλοιπα μέλη του συλλόγου. Θερμά συγχαρητήρια επίσης και στους δωρητές, που ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στο κάλεσμα αυτό.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από τις ομιλίες του ομότιμου καθηγητή του ΑΠΘ κ. Γιάννη Σειραδάκη και του ερευνητή Αστροφυσικού του πανεπιστημίου UCL του Λονδίνου Δρ. Άγγελου Τσιάρα, ο οποίος είναι επικεφαλής της ομάδας επιστημόνων που βρήκαν υδρατμούς στην ατμόσφαιρα ενός εξωπλανήτη (σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό “Nature” στις 11 Σεπτεμβρίου)!

Ουρές σχηματίστηκαν και στο κινητό πλανητάριο STARLAΒ, όπου μικροί και μεγάλοι παρακολούθησαν τις εκπαιδευτικές προβολές Αστρονομίας, με ξεναγό τον Σωτήρη Τσαβδαρίδη, Φυσικό και Αστρονόμο.

Σημειώνεται ότι το Πλανητάριο Θεσσαλονίκης ανέλαβε να υλοποιήσει την εγκατάσταση και βαθμονόμηση του εξοπλισμού του αστεροσκοπείου.

Ελπίζουμε αυτή η θαυμάσια πρωτοβουλία του Γυμνασίου-Λυκείου του Νικηφόρου Δράμας να βρει μιμητές, ώστε η Αστρονομία να επιστρέψει στα σχολεία – ναι μεν έχει εξοβελιστεί από το αναλυτικό πρόγραμμα διδασκαλίας, αλλά, όπως όλα δείχνουν, όχι και από τις καρδιές των μαθητών.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί