ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Εκδήλωση στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΥΜΦΑΛΙΑΣ, 21/10/2023, ώρα 18:30

Σε συνεργασία με το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, οργανώνουμε εκεί εκδήλωση/αστροβραδιά το Σάββατο 21.10.2023, από ώρα 18:30. Η εκδήλωση αυτή θα περιλαμβάνει μια εισαγωγική ομιλία και στη συνέχεια ουρανογραφία και παρατήρηση, καιρού επιτρέποντος, από τα τηλεσκόπια των μελών του συλλόγου μας.

Το πρόγραμμα  έχει ως εξής:

18.30: Προσέλευση κοινού
19.00 – 20.00: Ομιλία – Παρουσίαση με τίτλο : “Ερασιτεχνική αστρονομία και παρατήρηση αστρονομικών αντικειμένων”.
20.00 – 24.00: Ουρανογραφία – Παρατήρηση αστρονομικών αντικειμένων με τηλεσκόπια. Ξενάγηση στους αστερισμούς και παρατήρηση. Μερικά από τα αντικείμενα που θα παρατηρηθούν είναι η Σελήνη, ο Κρόνος, ο Δίας και άλλα αντικείμενα βαθέως ουρανού (διπλά άστρα, σμήνη κτλ)

Τα μέλη και οι φίλοι της ΕΕΑΕ μετά τη λήξη της εκδήλωσης και την αποχώρηση του κοινού, μπορούν φυσικά να παραμείνουν στο χώρο παρατήρησης μέχρι το πρωί και να συνεχίσουν την παρατήρηση αντικειμένων, εφόσον το επιτρέψει ο καιρός.

Ομιλητής θα είναι ο Πρόεδρος μας, Παναγιώτης Καζασίδης. Η ομιλία θα έχει εισαγωγικό χαρακτήρα με θέμα την ερασιτεχνική αστρονομία και την παρατήρηση αστρονομικών αντικειμένων και απευθύνεται σε άτομα με καθόλου ή λίγη επαφή με τον χώρο, δηλαδή το ευρύ κοινό.

Στη συνέχεια θα μετακινηθούμε στο χώρο πάνω από το μουσείο, όπου θα είναι στημένα τα τηλεσκόπια. Εκεί θα γίνει αρχικά μια επίδειξη των τηλεσκοπίων και θα ακολουθήσει ουρανογραφία, η παρουσίαση δηλαδή των αστερισμών που θα φαίνονται με τη χρήση green laser ώστε να εξοικειωθεί το κοινό με τον ουρανό. Ταυτόχρονα θα ξεκινήσει και η παρατήρηση αστρονομικών αντικειμένων από τα τηλεσκόπια.

Η εκδήλωση αυτή απευθύνεται κυρίως στο τοπικό κοινό, αλλά προφανώς τα μέλη και οι φίλοι της ΕΕΑΕ μπορούν να έρθουν με τα τηλεσκόπιά τους, ή χωρίς, για το κομμάτι της ουρανογραφίας και παρατήρησης.  Η εκδήλωση είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για τα πιο πρόσφατα μέλη της Ένωσης, ιδίως για όσους έχουν πρόσφατα αγοράσει τηλεσκόπιο και χρειάζονται βοήθεια.  Λόγω της μικρής χωρητικότητας της αίθουσας, παρακαλούνται τα μέλη και οι φίλοι να μην καταλάβουν τις θέσεις, αλλά να πάνε κατ’ ευθείαν στο χώρο της παρατήρησης, ή να επισκεφθούν τους άλλους χώρους του Μουσείου. Μην ξεχάσετε να φέρετε κόκκινο φακό!

Μπορείτε να δείτε την ανακοίνωση στο site του Μουσείου, όπου υπάρχει αναφορά για κράτηση θέσης, φυσικά μόνο για την ομιλία. Ο χώρος παρατήρησης είναι αρκετά μεγάλος για να εξυπηρετήσει όλους τους επισκέπτες. Όσοι δεν φέρουν τηλεσκόπια θα παρκάρουν σε κατάλληλο σημείο, ώστε να μην εμποδίζουν και να φύγουν εύκολα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Καθώς ο καιρός είναι άστατος αυτή την εποχή, σε περίπτωση αντίξοων καιρικών συνθηκών η εκδήλωση θα αναβληθεί. Θα ενημερωθείτε με σχετική ανάρτηση στο site.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί