ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΠΤΗΝΩΝ/ΦΥΣΗΣ

Τριήμερη εκδρομή στη λίμνη Κερκίνη διοργανώνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τριήμερη εκδρομή στη λίμνη Κερκίνη διοργανώνει από την Αθήνα η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στις 4-5-6 Δεκεμβρίου 2015, στην οποία καλεί να συμμετέχουν μέλη, εθελοντές και υποστηρικτές που θέλουν να γνωρίσουν τα πουλιά και τους βιοτόπους της χώρας μας.

Η περιήγηση στον διεθνούς σημασίας υγρότοπο της λίμνης Κερκίνης θα έχει χαρακτήρα αναψυχής αλλά και εκπαίδευσης, καθώς θα γίνει παρατήρηση πουλιών με τη συνοδεία έμπειρων παρατηρητών – μελών της Ορνιθολογικής, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ή συμμετέχουν στο Πρόγραμμα LIFE+ για την Προστασία της Nανόχηνας. Οι πρώτες Νανόχηνες εμφανίζονται στη λίμνη Κερκίνη στα τέλη Oκτωβρίου και παραμένουν εκεί μέχρι περίπου τα μέσα Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια πετούν προς τα ανατολικά για να περάσουν τον υπόλοιπο χειμώνα στο δέλτα του Έβρου, όπου θα μείνουν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι στο Εθνικό Πάρκο της λίμνης Κερκίνης έχουν παρατηρηθεί περισσότερα από 300 είδη πουλιών από τα οποία 137 είδη φωλιάζουν, 134 είδη διαχειμάζουν (οπότε ενδέχεται να τα παρατηρήσουμε και κατά τη διάρκεια της εκδρομής), ενώ 163 είδη χρησιμοποιούν τον υγρότοπο ως ενδιάμεσο σταθμό ανάπαυσης και τροφοληψίας κατά τη διάρκεια των μεταναστευτικών ταξιδιών τους.

Το πρόγραμμα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει επίσκεψη στον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Κερκίνης, βαρκάδα στην Κερκίνη για παρατήρηση πελεκάνων, κορμοράνων και άλλων ειδών, μικρό περίπατο στις παρυφές του όρους Μπέλλες με τα μεικτά δάση και τα όμορφα χρώματα της εποχής και προαιρετικά θερμά λουτρά στα Ιαματικά Λουτρά Σιδηροκάστρου για χαλάρωση μετά την κούραση της ημέρας!

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

(κάντε κλικ στην εικόνα, για μεγέθυνση)xartis kerkinis

Αναμένεται να δούμε πολλά είδη υδρόβιων πουλιών που διαχειμάζουν στη λίμνη, όπως Αργυροπελεκάνοι, Φοινικόπτερα, Χουλιαρομύτες, Αβοκέτες, Καλημάνες Στικταετός, Καλαμόκιρκος, Θαλασσαετός, κύκνοι, και σχεδόν όλα τα είδη παπιών που απαντώνται στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη θέση στα πουλιά που ενδέχεται να παρατηρήσουμε έχουν οι Νανόχηνες, τις οποίες ελπίζουμε να αναγνωρίσουμε είτε στο Ανατολικό Ανάχωμα είτε στο Μανδράκι.

Λίστα με τα πουλιά που θα παρατηρηθούν θα λάβουν όλοι οι συμμετέχοντες.

Αν θέλετε λοιπόν να συνδυάσετε την αναψυχή με μοναδικές εμπειρίες στο πεδίο και αν ειδικότερα θα θέλατε να γνωρίσετε έναν από τους βιότοπους της Νανόχηνας, δεν έχετε παρά να μας στείλετε τη Δήλωση Συμμετοχής μέχρι την Παρασκευή 27/11/2015 για να λάβετε τις συμπληρωματικές πληροφορίες.

Η μετακίνηση από την Αθήνα θα γίνει με λεωφορείο.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Η Λίμνη Κερκίνη ως Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά http://ornithologiki.gr/page_iba.php?aID=20
Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης www.kerkini.gr

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε με τoν Σπύρο Ψύχα στο τηλ. 210 8228704 εσωτ.106, στο κινητό 6974510976 είτε μέσω e-mail: [email protected]

 

Η λίμνη Κερκίνη είναι μία από τις περιοχές όπου υλοποιούνται οι δράσεις του Προγράμματος LIFE+ «Διαφύλαξη του φιννοσκανδικού πληθυσμού της Νανόχηνας σε σημαντικές περιοχές διαχείμασης και στάθμευσης κατά μήκος της Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής διαδρομής» που υλοποιείται κατά την περίοδο 2011-2016.

www.ornithologiki.gr/nanoxina
www.facebook.com/LesserWhitefrontedGoose

logo_eoe

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί