ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκπομπή Φυσικά: Αριστοτέλους “Περί Ουρανού”

Το πνευματικό έργο του Αριστοτέλη είναι τεράστιο σε μέγεθος και υπέροχο σε ποιότητα ώστε ακόμη και σήμερα εμφανίζεται με μια προοπτική αιώνων και αποτελεί αγαθό όλης της ανθρωπότητας.

Η Αστρονομία ανήκει στις Φυσικές Επιστήμες και ο Αριστοτέλης είναι ο πιο γνωστός φυσικός φιλόσοφος. Ο δάσκαλός του, ο Πλάτων, συμπεριελάμβανε μάλιστα την Αστρονομία στους τέσσερις κλάδους των Μαθηματικών και τη θεωρούσε κύριο συστατικό της Εκπαίδευσης.

Στην εκπομπή, των ΦΥΣΙΚΩΝ της Τρίτης 21 Φεβρουαρίου 2023, στις 10 μ.μ., ο Φυσικός Σπύρος Α. Κάνουρας θα υποδεχθεί τον Σταύρο Αυγολούπη, Ομότιμο Καθηγητή Αστρονομίας του ΑΠΘ, μέλος του ΔΣ του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών του ΑΠΘ.

Αφού γίνει μια γενική αναφορά στον Αριστοτέλη και το έργο του, η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από το έργο «Περί Ουρανού», με βάση τέσσερις ενότητες οι οποίες αναφέρονται στο Αριστοτελικό Γεωκεντρικό – Ανθρωποκεντρικό Κοσμολογικό Σύστημα, στη σφαιρικότητα της Γης, στις περί μεσότητας αντιλήψεις και τις προεκτάσεις τους στο χώρο της Αστρονομίας, και, τέλος, στην “Πεμπτουσία” ως πέμπτη Θεμελιώδη δύναμη που κυβερνά το Σύμπαν.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί