ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εξερευνώντας κόσμους πέρα από το Ηλιακό Σύστημα

Η εκπομπή των ΦΥΣΙΚΩΝ της Παρασκευής 4 Μαρτίου 2022, στις 9 μμ, θα έχει ως αντικείμενο τους Εξωπλανήτες, δηλαδή πλανήτες που βρίσκουμε σε άλλα ηλιακά συστήματα πλην του δικού μας.

Ο Φυσικός Σπύρος Α. Κάνουρας θα φιλοξενήσει και θα συζητήσει με τον Άγγελο Τσιάρα, Διδάκτορα Αστρονομίας, την Αναστασία Κόκορη, Πλανητική Επιστήμονα και Αστρονόμο και τον Ερασιτέχνη Αστρονόμο από το ιδιωτικό αστεροσκοπείο «Nunki observatory» στη Σκιάθο, Νίκο Πασχάλη.

Τα τελευταία χρόνια οι ανακαλύψεις εξωπλανητών αυξάνονται καθημερινά με ραγδαίο ρυθμό. Γνωρίζοντας πλέον ότι στον γαλαξία μας υπάρχουν τόσοι πλανήτες όσοι και οι αστέρες, προκύπτουν νέα ερωτήματα σχετικά με τους εξωπλανήτες, όπως πως μοιάζουν, ποια είναι η σύστασή τους, τι καιρό κάνει εκεί, εάν θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ζωή, πόσο μοναδική είναι η Γη σε σχέση με τους άλλους πλανήτες, κ.ά.

Αυτά τα ερωτήματα καλείται να απαντήσει μια νέα διαστημική αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), η οποία θα φέρει την κωδική ονομασία Ariel, θα εκτοξευθεί το 2029, και θα μελετήσει γύρω στους 1000 εξωπλανήτες!

Για την καλύτερη προετοιμασία και υποστήριξη της Ariel έχει δημιουργηθεί το ανοικτό έργο ExoClock στο οποίο συνεργάζονται επαγγελματίες και ερασιτέχνες αστρονόμοι, φοιτητές, μαθητές κ.ά.

Στην εκπομπή της 4ης Μαρτίου θα αναφερθούν οι εξελίξεις στον τομέα της έρευνας εξωπλανητών καθώς και το πως μπορούν οι ερασιτέχνες αστρονόμοι να συνεισφέρουν στην έρευνά τους.

Για το σκοπό αυτό θα παρουσιαστεί το έργο ExoClock, όπως και τα πρώτα αποτελέσματα από τη λειτουργία του από το 2019 μέχρι σήμερα, μαζί με μελλοντικά σχέδια μέχρι την εκτόξευση της αποστολής.

Παρακολουθήστε ζωντανά εδώ:

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί