Εξόρμηση ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ για την παρατήρηση αποκρύψεων αστεροειδούς στην Πορτογαλία
![](https://astro.planitario.gr/wp-content/uploads/2022/08/ΑΠΘ-ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ-4-780x470.jpg)
Στην Πορτογαλία βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα η ομάδα του Σπουδαστηρίου Μηχανικής υπό την καθοδήγηση του κ. Τσιγάνη προκειμένου να παρατηρήσει δύο αποκρύψεις (occultations) αστέρων από αστεροειδείς. Η ομάδα ήταν υπεύθυνη για την λειτουργία 4 φορητών αστρονομικών σταθμών, 3 από τους οποίους ανήκουν στο Σπουδαστήριο και μεταφέρθηκαν στην Πορτογαλία για αυτόν αποκλειστικά τον σκοπό.
![](https://astro.planitario.gr/wp-content/uploads/2022/08/ΑΠΘ-ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ-1.jpg)
Οι παρατηρήσεις έγιναν δύο διαδοχικές βραδιές, τις 25 και 26 Αυγούστου, από διαφορετικά σημεία στην βόρεια Πορτογαλία. Στόχος των παρατηρήσεων ήταν οι αστεροειδείς Δίδυμος και Πολυμήλη, αντικείμενα μελέτης των διαστημικών αποστολών DART και Lucy αντίστοιχα. Συγκεκριμένα το διαστημόπλοιο DART πρόκειται να χτυπήσει τον συνοδό του Διδύμου, Δίμορφο, στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, ενώ το διαστημόπλοιο Lucy βρίσκεται καθ’ οδόν προς τους Τρωικούς αστεροειδείς, όπου θα έχει κοντινή διέλευση με τo επίσης διπλό σύστημα της Πολυμήλης.
![](https://astro.planitario.gr/wp-content/uploads/2022/08/ΑΠΘ-ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ-2--450x600.jpg)
Η ομάδα του Α.Π.Θ. ήταν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας που συμπεριελάμβανε συνολικά 30 περίπου φορητούς αστρονομικούς σταθμούς με αστρονόμους από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Αμερική και την Αλγερία, ανάμεσα τους και πολλοί ερασιτέχνες. Η διοργάνωση αυτής της διεθνούς εξόρμησης έγινε από τις ομάδες του ΑΠΘ, του Αστεροσκοπείου της Νίκαιας και του Southwest Research Institute της Αμερικής. Και για τις δύο βραδιές επιλέχθηκαν τοποθεσίες, ικανές να φιλοξενήσουν τους σταθμούς σε διάταξη «φράχτη», με κατάλληλη απόσταση μεταξύ τους, ανάλογα με το μέγεθος του αντικειμένου και την αβεβαιότητα με την οποία γνωρίζουμε την τροχιά του – και άρα το ίχνος της σκιάς του πάνω στη Γη.
Παρά τις μη ιδανικές καιρικές συνθήκες, τα δεδομένα που συλλέχθηκαν αναμένεται να βοηθήσουν σημαντικά στον λεπτομερέστερο προσδιορισμό των τροχιακών παραμέτρων αλλά και των φυσικών χαρακτηριστικών των δύο αστεροειδών.
Από πλευράς Α.Π.Θ η ομάδα αποτελούνταν από τους καθηγητές του τομέα Κλεομένη Τσιγάνη και Γιώργο Βουγιατζή, τους ερευνητές Ιωάννη Γκόλια και João Ferreira, και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές Σωτήρη Τσαβδαρίδη και Αλέξανδρο Σιάκα. Η ομάδα πλαισιώθηκε από τους πρώην φοιτητές του Τμήματος και πλέον Λέκτορες στο Πανεπιστήμιο LTU της Σουηδίας, Γιώργο Τσιρβούλη και Αθανασια Τόλιου.
![](https://astro.planitario.gr/wp-content/uploads/2022/08/ΑΠΘ-ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ-3.jpg)
Η αποστολή υποστηρίχθηκε οικονομικά από τα ερευνητικά προγράμματα ACROSS και NEOMAPP, που χρηματοδοτούνται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα αντίστοιχα.
Πηγή: Αστεροσκοπείο ΑΠΘ