ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Έκθεση Αστροφωτογραφίας στην έκθεση Life in Space

Στο πλαίσιο της έκθεσης Life in Space και παράλληλα με αυτήν, λειτουργεί έκθεση αστροφωτογραφίας στην οποία συμμετέχουν πενήντα αστροφωτογράφοι, ερασιτέχνες αστρονόμοι και κυνηγοί εκλείψεων από όλη την Ελλάδα.

Στις φωτογραφίες τους καταγράφουν αντικείμενα του νυχτερινού ουρανού, εντυπωσιακά αστρονομικά φαινόμενα, καθώς και επίγεια νυχτερινά τοπία.

Αστρικές τροχιές, γαλαξίες, νεφελώματα, σμήνη αστέρων, κομήτες, πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, η Σελήνη, ηλιακές και σεληνιακές εκλείψεις συγκεντρώνονται για πρώτη φορά σε μια τόσο στην πλούσια συλλογή αστροφωτογραφιών.

“Νεφέλωμα της Ροζέτας”, Κώστας Τσέκας, Αστρονομική και Αστροφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος

Οι αστροφωτογράφοι φωτογραφίζουν το νυχτερινό ουρανό τόσο από σκοτεινές περιοχές της χώρας μας, όσο και από μακρινές περιοχές του πλανήτη, στις οποίες ταξιδεύουν και παρατηρούν πιο σπάνια ουράνια φαινόμενα, όπως οι εκλείψεις και το σέλας. Πολλές από τις φωτογραφίες που μετέχουν στην έκθεση έχουν βραβευθεί και αναγνωριστεί διεθνώς.

Κατά την περιήγηση σας στην έκθεση θα δείτε φωτογραφίες από σέλας στην Ισλανδία, έκλειψη ηλίου στα νησιά Faroe και την Αυστραλία, τον Γαλαξία πάνω από την έρημο Ατακάμα στη Χιλή, αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων φωτογραφημένο κάτω από τον πολικό αστέρα, ανατολές πανσελήνου από ιστορικά μνημεία, καθώς και πολλά ακόμη ελληνικά τοπία κάτω από τον έναστρο ουρανό.

“Γαλαξίας του Τριγώνου (Μ33)”, Μιχάλης Ρεΐσης, Κως

Στην έκθεση συμμετέχουν οι αστροφωτογράφοι:

Αγιομαμίτης Αντώνης, Αμανατίδης Ανδρέας, Αραμπατζόγλου Θεόδωρος, Βούλγαρης Αριστείδης, Γκογκός Σάκης, Δογραματζίδης Μιχάλης, Ελευθερίου Μαυρουδής, Ζαμπέτουλας Χάρης, Ιωαννίδης Καλλίας, Καζασίδης Παναγιώτης, Καράτζαλος Γιώργος, Καρδάσης Μάνος, Καρτέρης Θέμης, Κολυφέτης Φώτης, Κοτσάφτης Χρήστος, Κουφός Στράτος, Λιάμπος Τάσος, Λιανόπουλος Θοδωρής, Λινάρδος Σωκράτης, Μαγουλάς Πέτρος, Μακρής Άγγελος, Μάλλιαρης Δημήτρης, Μανώλακας Στέργος, Μελτεμέζης Ανανίας, Μέντης Θεόδωρος, Μεταλληνός Βασίλης, Μισιρλής Βασίλης, Μπακολίτσας Κωνσταντίνος, Νέγκας Αλέξανδρος, Ντέκας Γιώργος, Νικολακάκος Παναγιώτης, Παπαθανασόπουλος Κίμωνας, Παπαδάκης Ιωάννης Νεκτάριος, Ραπατζίκος Κώστας, Ρεΐσης Μιχάλης, Σιούλας Νίκος, Σουγλάκος Ευάγγελος, Σπυριδάκης Λευτέρης, Στράντζαλης Αχιλλέας, Συμεωνίδης Γιάννης, Ταμβάκης Γιώργος, Ταρσούδης Γιώργος, Τόγιας Θωμάς, Τσέκας Κώστας, Τυχάλας Δημήτριος, Φαρμακόπουλος Αντώνης, Χαραλαμπίδης Νίκος, Χασιώτης Ηλίας, Χατζής Αθανάσιος, Χονδρογιάννης Σπύρος.

“Κομήτης 2022 – E3”, Θέμης Καρτέρης, Όμιλος Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκη

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με συλλόγους ερασιτεχνών αστρονόμων από όλη την Ελλάδα και συγκεκριμένα με τους:

Ελληνική Ερασιτεχνική Αστρονομική Ένωση, Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου και παράρτημα Σαλαμίνας, Όμιλο Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης, Αστρονομικής Ένωση Σπάρτης “Διόσκουροι”, Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας, Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης, Αστρονομική και Αστροφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας, Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας, Σύλλογο Αστρονομικής Ένωσης Θράκης, Σύλλογο Αστρονομίας Χίου, Αστρονομικό Σύλλογο Δυτικής Μακεδονίας, Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας.

“Ο Γαλαξίας μας από το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Παϊσίου, Ρέθυμνο”, Ιωάννης Παπαδάκης, Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης

Στον ίδιο χώρο με την έκθεση αστροφωτογραφίας, παρουσιάζονται επίσης δύο πολύ ενδιαφέρουσες φωτογραφικές συλλογές:

Μια συλλογή φωτογραφιών του Θεοφάνη Ματσόπουλου, αστροφωτογράφου που ειδικεύεται στην σκηνοθεσία και την παραγωγή ταινιών Πλανητάριου, στην οποία έχει φωτογραφίσει τηλεσκόπια του Αμερικάνικου Αστεροσκοπείου (NSF / AURA – Noirlab) στις ΗΠΑ και την Χιλή.

Μια ακόμη συλλογή φωτογραφιών του Αδριανού Γολέμη, γιατρού στελεχωμένων διαστημικών αποστολών και επιτυχόντα στην Ευρωπαϊκή επιλογή αστροναυτών 2022. Στη συλλογή αυτή έχει καταγράψει στιγμιότυπα από την ζωή αστροναυτών της ESA (European Space Agency) πριν από εκτοξεύσεις με το Σογιούζ MS-13 και μετά από αφίξεις τους στο κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ.

Την έκθεση επιμελείται η αστροφυσικός Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού, επιστημονική σύμβουλος της έκθεσης Life in Space.

“Νεφέλωμα της Ψυχής στον αστερισμό της Κασσιόπης”, Παναγιώτης Καζασίδης, Ελληνική Ερασιτεχνική Αστρονομική Ένωση.
«Ανατολή πανσελήνου», Δημήτρης Μάλλιαρης, Εύβοια
«Ανατολή γαλαξία στο Βαλτάκι Γυθείου», Παναγιώτης Νικολακάκος. Αστρονομική Ένωση Σπάρτης

Η έκθεση LIFE IN SPACE (https://lifeinspace.lavris.gr/) πραγματοποιείται στο Ολυμπιακό Κέντρο Γουδί στην Αθήνα, προσφέροντας στους επισκέπτες μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη συναρπαστική ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος από τον άνθρωπο, καθώς και την τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για το σκοπό αυτό. Περισσότερα από 50 μοναδικά εκθέματα θα σας ταξιδέψουν στην ιστορία των διαστημικών πτήσεων.

Επιστημονικά όργανα, διαστημόπλοια, δορυφόροι, πύραυλοι σε κλίμακα, συσκευές, εξοπλισμός και αντικείμενα που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος στα ταξίδια και την δραστηριοποίησή του στο διάστημα, καθώς και μια εμπειρία εικονικής πραγματικότητας μαγεύουν μικρούς και μεγάλους, δημιουργώντας την αξέχαστη εμπειρία.

Μια έκθεση που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Marshall Space Flight Center της NASA, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), το “The U.S. Space & Rocket Center” και το Space Camp του και τον Ιταλικό Διαστημικό Οργανισμό (ASI).

«Γαλαξίας», Ευάγγελος Σουγκλάκος, Αστρονομική Ένωση Σπάρτης
«Σέλας στην Ισλανδία», Σπύρος Χονδρογιάννης, Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας
Επιστροφή στην κορυφή κουμπί