ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Εκτόξευση στα άστρα για Κύπρια αστροφυσικό

Μια κορυφαία διάκριση στις ΗΠΑ και αναγνώριση του καινοτόμου ερευνητικού της έργου, έλαβε η Κύπρια πυρηνικός αστροφυσικός Αρτεμισία Σπύρου. Πολύ πρόσφατα η επιστήμονας, η οποία ασχολείται με τη μελέτη των πυρηνικών αντιδράσεων που συμβαίνουν εντός των άστρων, επιλέχθηκε ως μέλος της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας (American Physical Society – ΑPS).

Η Αρτεμισία Σπύρου του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο, έλαβε μια διάκριση που αναγνωρίζει τους ερευνητές για τη σημαντική και καινοτόμο συνεισφορά τους στη φυσική. Κάθε χρόνο, λιγότερο από το 0,5% των μελών της APS κερδίζει καθεστώς υποτροφίας. Οι υπότροφοι εκλέγονται από το Συμβούλιο του APS έπειτα από σύγκριση με άλλους υποψηφίους. Μάλιστα, οι συνάδελφοί της, περιέγραψαν την κ. Σπύρου ως «ασταμάτητη δύναμη» στην έρευνα και την προβολή της πυρηνικής φυσικής.

«Είναι τεράστια τιμή να αναγνωρίζομαι από τους συναδέλφους και τους προϊσταμένους μου», είπε η κ. Σπύρου, καθηγήτρια φυσικής στο Facility for Rare Isotope Beam (FRIB), και στο Τμήμα Φυσικής και Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. «Ειλικρινά, είναι φοβερό», είπε η ίδια διευκρινίζοντας ότι ξεκίνησε την καριέρα της στην Αμερική ως κατώτερος επιστήμονας, καθώς άρχισε το 2007 ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια.

Η κ. Σπύρου, απέκτησε τόσο το πτυχίο και το διδακτορικό της σπουδάζοντας φυσική στην Ελλάδα. Γοητεύτηκε από την επιστήμη της, ενώ προς το τέλος της προπτυχιακής της εμπειρίας, έμαθε για τον τομέα της πυρηνικής αστροφυσικής. «Λατρεύω την καθημερινή εργασία στην πυρηνική φυσική και μου αρέσει το κίνητρο από την πλευρά της αστροφυσικής, όπου κάνεις συνδέσεις για να μάθεις κάτι νέο για το σύμπαν».

Στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, η κ. Σπύρου μελετά «πώς λειτουργούν τα αστέρια και πώς χρησιμοποιούν πυρηνικές αντιδράσεις για να σφυρηλατήσουν τα άτομα από τα οποία αποτελούνται τα πάντα γύρω μας».

Πηγή: philenews.com

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί