ΚΕΝΤΡΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

Ένα νησί μετράει τ’ άστρα

Μας έρχονται πολύ ευχάριστα νέα από την Κύπρο:

Όταν ανακοινώθηκε, έμοιαζε πολύ μεγαλεπήβολο για να γίνει αληθινό. Να όμως, που τρία χρόνια μετά -και με αρκετές διαφοροποιήσεις- το πλανητάριο της Ταμασού παίρνει σάρκα και οστά και μέχρι το τέλος του ‘22 ίσως κάνουμε, νοερά, το πρώτο μας διαπλανητικό ταξίδι.

Η αλήθεια είναι πως όταν αντικρύσαμε την πρώτη μακέτα, με ένα τεράστιο θόλο σαν έναστρο ουρανό, και τις περιγραφές δεν το πήραμε και πολύ στα σοβαρά. Πολλά φαντεζί έργα έχουν εξαγγελθεί αλλά στην πορεία ξεχάστηκαν. Ακόμα κι όταν τέθηκε ο θεμέλιος λίθος με τον μητροπολίτη Ταμασού να δηλώνει πως «με το πλανητάριο, οδηγούμαστε στην αποκωδικοποίηση της σοφίας του Θεού, μέσα από το μεγαλείο του σύμπαντος» κι αυτό το βρήκαμε πολύ φιλόδοξο. Ωστόσο η δημιουργία του πλανηταρίου προχωρεί. Όχι μόνο στα χαρτιά, αλλά ήδη, αν κάποιος επισκεφθεί την Ταμασό, θα δει ένα τεράστιο εργοτάξιο σε πλήρη δραστηριότητα. Όπως μάλιστα μας δήλωσε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του Πλανητάριου, Γιώργος Τζίβας, το 30% της οικοδομικής δουλειάς έχει γίνει και προχωρεί για να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του επόμενου χρόνου και να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του ’22, αν όλα συνεχίσουν να εξελίσσονται ομαλά, χωρίς απρόσμενες ανατροπές.

Το πλανητάριο καταλαμβάνει έκταση πέραν των 5.000 τετραγωνικών μέτρων και βρίσκεται δίπλα από το ναό του Αποστόλου Ανδρέα και πάντων των Ρώσων Αγίων στη μητρόπολη Ταμασού. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι γύρω στα 10 εκ. τα οποία θα επενδυθούν από τον Ρώσσο-Κύπριο επιχειρηματία Βιατισλάβ Ζαρέγκοφ, μόνιμο κάτοικο Κύπρου εδώ και μια εικοσαετία. Πρόκειται για τον ίδιο επιχειρηματία που συνέβαλε στην ανέγερση του ναού δίπλα.

Το κόστος από μόνο του υποδηλώνει και τον στόχο όπως το εν λόγω πλανητάριο καταστεί ένα από τα σημαντικότερα στο είδος του τόσο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου όσο και στην Ευρώπη. Αποτελείται από τρία κύρια κτήρια με αίθουσες εκθέσεων, καφεστιατόριο, βιβλιοθήκη, αμφιθέατρο αστρονομικών παρατηρήσεων και άλλους χώρους. Η αίθουσα με τον Θόλο Προβολής, που θα αποτελεί τον πυρήνα, θα είναι χωρητικότητας 150 ατόμων και οι προβολές θα γίνονται από 10 προτζέκτορες ταυτόχρονα, δυνατότητα, που όπως εξηγεί ο Γιώργος Τζίβας, λίγα πλανητάρια στον κόσμο έχουν. Ιδιαίτερης σημασίας είναι και το υπαίθριο αμφιθέατρο το οποίο θα χρησιμοποιείται, εξοπλισμένο με πολύ προηγμένο τηλεσκόπιο, και ως χώρος για παρατηρήσεις του σύμπαντος νύχτα αλλά και μέρα. Εδώ, ερασιτέχνες αστρονόμοι, με δικό τους εξοπλισμό θα μπορούν να διοργανώνουν εκδηλώσεις, με το ανάλογο, φυσικά αντίτιμο, αφού στόχος είναι όπως το έργο καταφέρει να συντηρείται με δικά του έσοδα.

Όσον αφορά τις δράσεις του, το πλανητάριο θα λειτουργήσει σαν Κέντρο Επιστημονικής Δράσης με διοργάνωση επιστημονικών διαλέξεων και σεμιναρίων, δημιουργία βιβλιοθήκης και βιντεοθήκης, προκήρυξη διαγωνισμών για μελέτες και εργασίες αστρονομικού περιεχομένου, συγκρότηση ομίλων για μαθητές και σπουδαστές, οργάνωση εκδρομών με αστρονομικό ενδιαφέρον και συνέργειες με άλλους παρόμοιους φορείς όπως το Αστεροσκοπείο Τροόδους, ανάπτυξη μόνιμης συνεργασίας με το Υφυπουργείο Καινοτομίας, το Υπουργείο Παιδείας, εκπαιδευτικά Ιδρύματα και αντίστοιχα σωματεία και ανάλογου ενδιαφέροντος φορείς, οργάνωση αστροπάρτι σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Αστροτουρισμός. Απώτερος σκοπός, είναι η όσον το δυνατόν απλούστευση της επιστήμης ως εμπειρία γνώσης για το σύμπαν.

Πεποίθηση τόσο του μητροπολίτη Ταμασού, που πρωτοστάτησε στη δημιουργία του πλανηταρίου, όσο και του Γιώργου Τζίβα, ο οποίος για χρόνια ασχολείται με το μυστήριο του σύμπαντος, είναι πως ένα πλανητάριο μπορεί να λειτουργήσει ως ένας διαδραστικός εκπαιδευτικός μηχανισμός. Όπως είχε πει ο μητροπολίτης στην εκδήλωση κατάθεσης του θεμέλιου λίθου «η μελέτη του διαστήματος και των αστέρων διευρύνει τους ορίζοντες του ανθρώπου». Από τη δική του πλευρά ο Τζίβας βλέπει πως «η επιστήμη και η τεχνολογία στην εποχή μας, προσφέρουν ανεπανάληπτα επιτεύγματα και τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς». Όσον αφορά την σχέση θεολογίας και επιστήμης, ο Τζίβας επαναλαμβάνει τα λόγια του Λουί Παστέρ: «Η λίγη επιστήμη μάς απομακρύνει από τον Θεό. Η περισσότερη μάς φέρνει πιο κοντά του». Πιστεύει μάλιστα πως η αντιπαλότητα μεταξύ θεολογίας και επιστήμης υποχωρεί κι αναφέρει σαν ένδειξη το Αστεροσκοπείο του Βατικανό.

Το έργο, όπως τελικά ανεγείρεται, έχει σχεδιαστεί από το αρχιτεκτονικό γραφείο του Άγγελου Σαββίδη στη Λεμεσό, αφού ακυρώθηκαν τα πρώτα σχέδια που είχαν εκπονηθεί από ξένο γραφείο. Την ανέγερση ανέλαβε η κατασκευαστική εταιρεία DTA – Athanasiou Contractors, επίσης με έδρα τη Λεμεσό.

Να σημειώσουμε πως στα σκαριά είναι και η ανέγερση αστεροσκοπείου στην περιοχή Τροόδους. Έχει σχεδιαστεί από το γραφείο Τσολάκη και θα γίνει στα Αγρίδια. Τις εργασίες ανέγερσης ανέλαβε ήδη η εργοληπτική εταιρεία Μάντη.

Πηγή: Φιλελεύθερα

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί