ΚΕΝΤΡΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ένα σχολείο μετράει τα άστρα στην Φθιώτιδα

Το Αστεροσχολείο Υπάτης φέρνει τους μαθητές σε επαφή με την επιστήμη της Αστρονομίας και ταξιδεύει τον ανυποψίαστο επισκέπτη στα όρια του Σύμπαντος

Θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι υπάρχει και λειτουργεί ένας πρωτότυπος χώρος όπου οι επισκέπτες του μπορούν να «αγγίξουν» την μαγεία των αστεροειδών και των ουράνιων φαινομένων και ονομάζεται Αστεροσχολείο; Κι όμως το ιδιαίτερο σχολείο που βρίσκεται στη Φθιώτιδα και συγκεκριμένα στο Δήμο Υπάτης φέρνει τους μαθητές σε επαφή με την επιστήμη της Αστρονομίας, τους ξεναγεί στα άστρα, τους γαλαξίες και τη Διαστημική και ταξιδεύει τον ανυποψίαστο επισκέπτη στα όρια του Σύμπαντος.

Ένα σχολείο στη Φθιώτιδα που σου μαθαίνει για το Διάστημα

Το «Κακογιάννειο Αστεροσχολείο Υπάτης» λειτουργεί με σκοπό να πυροδοτήσει το ενδιαφέρον των μαθητών για τις φυσικές επιστήμες, και τα φαινόμενα του ουρανού, δίνοντας τους παράλληλα την ευκαιρία να ανακαλύψουν τη σύνδεση μεταξύ θεωρητικών γνώσεων και του πραγματικού κόσμου.
Μάλιστα στα εκπαιδευτικά προγράμματα μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετέχουν δωρεάν ενώ τα γνωστικά πεδία που μπορούν να επιλέξουν, ποικίλουν και αφορούν την Εισαγωγή στην Αστρονομία, την Κλιματική Κρίση – Κλιματική Αλλαγή, τους Σεισμούς και την Αντισεισμική Προστασία αλλά και την Γνωριμία με τη Γη και τα υλικά της.

Ειδικότερα όσον αφορά την εισαγωγή στην Αστρονομία, πρόκειται για την γενική παρουσίαση στο κεντρικό αμφιθέατρο και περιήγηση μέσω προγράμματος προσομοίωσης και φωτογραφικού υλικού στο γνωστό μας σύμπαν στο πλανητάριο. Παράλληλα ο τομέας κλιματική κρίση – κλιματική αλλαγή αφορά μεταξύ άλλων στην γνωριμία με έναν Αυτόματο Μετεωρολογικό Σταθμό Εδάφους, παρακολούθηση των μετρήσεων όλων των γειτονικών τοπικών μετεωρολογικών σταθμών, εξαγωγή στατιστικών στοιχείων όπως ημέρες βροχοπτώσεων ή ηλιοφάνειας, ημέρες καύσωνα ή παγετού, διαφορές μέσων θερμοκρασιών περιοχών ανά εποχή κ.ά.

Επίσης τα προγράμματα του Αστεροσχολείου αφορούν και το πεδίο σεισμοί – αντισεισμική προστασία. Πρόκειται για την γνωριμία με ένα Σεισμόμετρο και παρακολούθηση σεισμικών γεγονότων της τρέχουσας ή άλλης μέρας και ενημέρωση για τους σεισμούς σε διάφορες περιοχές της χώρας μας αλλά και σε άλλες χώρες ακόμα και μακρινές ( πχ Ιαπωνία). Επεξήγηση της σημασίας των βασικών χαρακτηριστικών ενός σεισμού όπως το Μέγεθος του Σεισμού, η σημασία των τιμών της σεισμικής κλίμακας, το Επίκεντρο, το Εστιακό Βάθος κ. α. Στην ενότητα αυτή περιλαμβάνεται και ενημέρωση για την Αντισεισμική Προστασία ή και Προστασία από άλλους Γεωλογικούς Κινδύνους ( Τσουνάμι, Κατολισθήσεις, Πλημυρικά φαινόμενα κ. ά ). Τέλος στα προγράμματα περιλαμβάνεται και το κομμάτι για την γνωριμία με τη Γη και τα υλικά της που αφορά στην εξέλιξη του πλανήτη Γη μέσα από τα Πετρώματα, Ορυκτά και Απολιθώματα ή Αποτυπώματα εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Το πρόγραμμα αυτό συνοδεύεται από έκθεση Πετρωμάτων, Ορυκτών Απολιθωμάτων και Αποτυπωμάτων και φιλοξενείται σε ξεχωριστή αίθουσα. Μας βοηθάει να γνωρίσουμε καλύτερα το φλοιό της Γης ( σύσταση) και φαινόμενα που συνδέονται με τη « δραστηριότητά » του ( ηφαίστεια, τεκτονικές πλάκες, ρήγματα τεκτονικών πλακών, ιαματικά νερά, κ ά.) αλλά και Φυτά και Ζώα που έζησαν σε διάφορες Γεωλογικές Περιόδους.

Αξίζει να σημειωθεί οτι το «Κακογιάννειο» Αστεροσχολείο Υπάτης αποτελεί έναν εκπαιδευτικό χώρο, ορισμένο ως τμήμα του ΕΚΦΕ Φθιώτιδας. Με την αρωγή μέσα στη διάρκεια των χρόνων τόσο ιδιωτικής πρωτοβουλίας όσο και του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας και του Δήμου Υπάτης έχει καταφέρει να ανοίξει ένα φωτεινό παράθυρο στον κόσμο των πλανητών και των αστεριών για όσους ενδιαφέρονται για τα μυστήρια του ουρανού αλλά και των φυσικών φαινομένων της ίδιας της γης.

Σχετικά με τις εντυπώσεις των παιδιών μετά την επίσκεψη στο Αστεροσχολείο μίλησε στην ATHENS VOICE ο Υπεύθυνος του ΕΚΦΕ Φθιώτιδας και του Αστεροσχολείου Υπάτης κ. Παναγιώτης Κουτσούμπας, σημειώνοντας: «Μετά την επίσκεψη στο Αστεροσχολείο συνήθως έχουμε θερμές και σε πολλές περιπτώσεις πολύ θερμές εκφράσεις και ευχαριστίες όχι μόνο από τους Έλληνες μαθητές και από τους συνοδούς εκπαιδευτικούς αλλά και μαθητές και εκπαιδευτικούς άλλων χωρών που μας επισκέπτονται στα πλαίσια προγραμμάτων Erasmus. Πολύ συχνά έχουμε θετικές αναρτήσεις ή σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε άλλες περιπτώσεις έχουμε ευχαριστήρια επιστολή προς εμάς ή τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας, στην οποία υπαγόμαστε. Το πιο θετικό όμως είναι ότι γίνονται διαφημιστές του Αστεροσχολείου στο νομό ή την περιοχή τους, με αποτέλεσμα να έχουμε μαθητές από όλη την Ελλάδα».

Ποια όμως από όλες τις δραστηριότητες του Αστροσχολείου κερδίζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των επισκεπτών; Ο κ. Κουτσούμπας εξήγησε: «Εκείνη που κερδίζει με μεγάλη διαφορά το ενδιαφέρον των επισκεπτών είναι η ξενάγηση στα Άστρα, τους Γαλαξίες και στη Διαστημική και η γνωριμία με τους Αστερισμούς,τα Νεφελώματα, τη Μυθολογία γύρω από τα Ονόματα, με την καθηλωτική παρακολούθηση του Ουρανού στο Θόλο. Είναι το πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2009 και συνεχίζει μέχρι σήμερα, με συνεχή επικαιροποίηση και εμπλουτισμό τα τελευταία χρόνια, από τον κ. Λούβαρη.

Οι υπόλοιπες δραστηριότητες ξεκίνησαν “πειραματικά” πέρυσι και ήδη έχουμε και σχολεία που τις επιλέγουν σαν μόνη δραστηριότητα ή σαν σύντομη περιήγηση σε συνδυασμό με την πρώτη».

Στο «Κακογιάννειο Αστεροσχολείο Υπάτης» υπάρχει μια τριμερής συνεργασία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΕΚΦΕ Φθιώτιδας), της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Τμήμα Φυσικής), και του ΣΕΑΦ (Σύλλογος Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας) με την λειτουργική υποστήριξη του Δήμου Λαμιέων.

Από την πλευρά της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης υπάρχουν καθημερινά δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα μη τυπικής εκπαίδευσης για σχολεία όλων των τύπων πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ( γενικής εκπαίδευσης, ειδικής αγωγής, πειραματικά κλπ) και προγραμμάτων Erasmus+, με επισκέπτες μαθητές άλλων χωρών. Οι συνολικοί μαθητές, από όλη σχεδόν την Ελλάδα, που επισκέφθηκαν το Αστεροσχολείο Υπάτης τα 2 τελευταία χρόνια μαζί με τους εκπαιδευτικούς αγγίζουν σχεδόν τους 3500 ανά έτος.
Από την πλευρά του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υπάρχει εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα από το τμήμα Φυσικής. Τέλος από την πλευρά του ΣΕΑΦ υπάρχουν προγράμματα διάδοσης της Αστρονομίας στο ευρύ κοινό, βραδιές Αστροπαρατήρησης και διάφορες άλλες εκδηλώσεις.

Αναδημοσίευση από athensvoice.gr

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί