ΚΕΝΤΡΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

Εντυπωσιάζει το «Αστεροσχολείο» στην κορυφή του Σκίνακα- Δείτε φωτογραφίες

Στα 1.750 του Ψηλορείτη το κτίριο- κόσμημα!

Το «Αστεροσχολείο» στην κορυφή του Αστεροσκοπείου Σκίνακα είναι ένα εμβληματικό έργο το οποίο κατασκευάζεται από το Δήμο Ανωγείων, αλλά η επίδραση του θα έχει θετικό πρόσημο για ολόκληρη την Κρήτη.

Τη χρηματοδότησή του με σχεδόν 1 εκατομμύριο ευρώ, η οποία εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», υποστήριξε θερμά η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» η οποία και επισκέφθηκε τα Ανώγεια τον Οκτώβριο του 2021.

Το Αστεροσχολείο περιλαμβάνει αίθουσα/ πολυχώρο 80 θέσεων, σκηνή θεάτρου με σύγχρονο οπτικοακουστικό σύστημα, και θόλο διαμέτρου 5.3 μέτρα, ο οποίος θα φιλοξενήσει ένα ακόμη νέο ρομποτικό τηλεσκόπιο του Αστεροσκοπείου.

«Οι εργασίες κατασκευής του «Αστεροσχολείου» ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2023 με τη διαμόρφωση του χώρου ενώ παράλληλα «τρέχει» το δύσκολο έργο της εκσκαφής του βραχώδους εδάφους σε έκταση σχεδόν 350 τ.μ. Παράλληλα έγινε η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια του θόλου», αναφέρει στο Cretalive ο κ. Βασίλης Χαρμανδάρης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ και του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα..

Σε αυτή τη φάση, τα θεμέλια του κτιρίου έχουν ολοκληρωθεί, μαζί με τις αναμονές για τις κολόνες του κτιρίου. Επιπλέον, ο ανάδοχος για την προμήθεια του θόλου (Baader Planetarium) έχει επιλεγεί και αναμένεται να τον παραδώσει σε 18 μήνες.

Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών οι οικοδομικές εργασίες έχουν σταματήσει για τους χειμερινούς μήνες και θα ξεκινήσουν και πάλι τον Μάιο του 2024.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα το νέο αυτό κτίριο- κόσμημα στην κορυφή του όρους Σκίνακα του Ψηλορείτη, σε υψόμετρο 1.750 μ., θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες το καλοκαίρι του 2025.

Το Αστεροσχολείο σε φωτορεαλιστικές απεικονίσεις:

Η πρόοδος των εργασιών, όπως είναι ως τώρα:

Αναδημοσίευση από cretalive.gr

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί