ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο πυρηνικός Αστροφυσικός Θανάσης Οικονόμου για τρεις μέρες στην Κύπρο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην Κύπρο θα βρίσκεται το τριήμερο 17-19 Μαϊου ο διάσημος πυρηνικός αστροφυσικός της NASA Ελληνοαμερικάνος Θανάσης Οικονόμου. Ο κ. Οικονόμου με έδρα στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο είναι προσκεκλημένος στην Κύπρο από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους και θα παρευρεθεί στην Παγκόσμια Μέρα Αστρονομίας που για πρώτη φορά πραγματοποιείται την Τετάρτη 18 Μαίου στις 19:30 μ.μ. στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο αστροφυσικός της ΝΑΣΑ εξηγεί τα οφέλη που θα έχει η Κύπρος από την δημιουργία ενός εκπαιδευτικού λαϊκού αστεροσκοπείου στο Τρόοδος. Μεταξύ άλλων γράφει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη:

“Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Είχα την τιμή να σας συναντήσω στο Σικάγο όταν πρόσφατα επισκεφθήκατε τις ΗΠΑ για να απευθυνθείτε στους Αμερικανούς επενδυτές ώστε να επενδύσουν στην Κύπρο. Δεν ήταν τότε η κατάλληλη στιγμή για λεπτομέρειες, αλλά είχα την τιμή να ενημερώσω τον κύριο Νίκο Χριστοδουλίδη, τον κυβερνητικό σας εκπρόσωπο που σας συνόδευε, για μια άλλη επένδυση στην Κύπρο και για τις μέχρι σήμερα ενέργειές μας αναφορικά με τη δημιουργία ενός Λαϊκού Εκπαιδευτικού Αστεροσκοπείου στο Τρόοδος.

Ομολογώ πως με εκπλήττει ευχάριστα η ταχύτητα της ομάδας που ανέλαβε να προχωρήσει το έργο και η στήριξη από μέρους σας. Σας ευχαριστώ για την προσοχή και το ενδιαφέρον σας. Το ίδιο ενδιαφέρον συνάντησα κι από τον αξιότιμο υπουργό Μεταφορών σας κ. Μάριο Δημητριάδη όταν πρόσφατα τον επισκέφτηκα στην Κύπρο.

Επιτρέψτε μου να σας παραθέσω λίγα λόγια για τα οφέλη ενός αστεροσκοπείου στην Κύπρο. Σημειώνω πως οι οικονομολόγοι της Αμερικής υπολογίζουν πως το κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στο Διάστημα επιστρέφει 9 ευρώ στην οικονομία κάθε χώρας που το επενδύει. Η γνώση είναι η βάση μιας εξελιγμένης κοινωνίας για την ανάπτυξή της. Χώρες που αμελούν την εξέλιξη είναι καταδικασμένες να γίνουν τριτοκοσμικές.

Η κάθε ανεπτυγμένη κοινωνία κάνει τα πάντα να έλκει τη νέα γενιά από μικρή ηλικία να αγαπήσει την επιστήμη και τα μέλη της να γίνουν οι μελλοντικοί επιστήμονες που θα προσφέρουν πολλά στη χώρα τους. Ένα αστεροσκοπείο κάνει θαύματα στην καλλιέργεια της ψυχής ενός παιδιού. Τα άστρα, οι πλανήτες και όλα τα ουράνια σώματα γοητεύουν όλους τους νέους και έτσι αγαπούν την αστρονομία, την τεχνολογία και την επιστήμη. Όταν γίνει το αστεροσκοπείο, να είστε βέβαιος πως θα γεμίσει ο τόπος του από μαθητές που δεν θα χορταίνουν να βλέπουν τον ουρανό.

Τα τελευταία χρόνια οι νέες ανακαλύψεις στο Διάστημα από τη ΝΑΣΑ, ESA και άλλες διαστημικές υπηρεσίες έγιναν καθημερινότητα και σίγουρα χρειάζεται ένα πλαίσιο να πληροφορεί και να εξηγεί το απλό κοινό τη σημασία και τις επιπτώσεις αυτών των ανακαλύψεων. Στην Κύπρο, που ακόμη δεν είναι μέλος της ESA, δεν υπάρχει κάτι το παρόμοιο, και ένα εκπαιδευτικό αστεροσκοπείο είναι το πιο κατάλληλο μέσο για να καλυφθεί αυτή η ανάγκη. Το αστεροσκοπείο επίσης θα μπορεί να είναι και η βάση για να καλυφθούν αργότερα και οι ανάγκες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον τομέα του Διαστήματος που σίγουρα, γρήγορα ή αργά, η Κύπρος θα χρειασθεί. Εν τω μεταξύ, ώσπου και η Κύπρος να γίνει τακτικό μέλος της ESA, κάποια συνεργασία με ανάλογα ελληνικά ιδρύματα θα ήταν ωφέλιμη.

Η Κύπρος με τη γεωγραφική θέση που κατέχει και με την τόλμη που παίρνει αποφάσεις έχει να ωφεληθεί σε πολλούς τομείς από αυτήν την καινοτόμα επένδυση.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.
Είμαστε πάντοτε στη διάθεσή σας.
Με σεβασμό και εκτίμηση,

Θανάσης Οικονόμου.
Αστροφυσικός και συνεργάτης της NASΑ Πανεπιστήμιο του Σικάγο”

Ποιος είναι ο Θανάσης Οικονόμου

Έχει βραβευτεί από τη NASA για την συνεισφορά του, αφού δεν υπάρχει σχεδόν καμία διαστημική αποστολή στην οποία να μην έχει συμμετάσχει. Η ζωή όμως δεν ήταν πάντα εύκολη για τον Θανάση Οικονόμου. Γεννημένος στο χωριό Ζάκα των Γρεβενών έζησε τη φρίκη του Εμφυλίου σε πρώτο πρόσωπο και μέχρι την τρυφερή ηλικία των 7 ετών δεν είχε πάει καν σχολείο και έβοσκε πρόβατα.

Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, σε θρανίο κάθισε για πρώτη φορά χρόνια αργότερα, όταν η οικογένεια του κατέφυγε στην Τσεχοσλοβακία. Ξεκίνησε από το μηδέν να μαθαίνει γραφή και ανάγνωση και το 1960 πήρε με άριστα το πτυχίο του στην Πυρηνική Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Πράγας.

Στη συνέχεια πέρασε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και έγινε επικεφαλής επιστήμονας στο Εργαστήριο Αστροφυσικής και Διαστημικών Ερευνών Ενρίκο Φέρμι του Πανεπιστημίου του Σικάγου και από αυτή τη θέση ξεκίνησε την πολύχρονη συνεργασία του με τη ΝASA που κρατάει ακόμα.

Ο ίδιος έχει εξοπλίσει με διαστημικά όργανα αμέτρητες διαστημικές αποστολές, από τον Ιχνηλάτη που στάλθηκε στον Αρη το 1997, μέχρι την πρόσφατη αποστολή της συσκευής Phillae. Μάλιστα το 2005, λίγες μέρες πριν την 28η Οκτωβρίου, έγινε δεκτή μία πρόταση του στη NASA να ονομάσουν τις περιοχές του Αρη γύρω από τον κρατήρα Erebus με ονόματα εμπνευσμένα από τις ιστορικές μνήμες της πατρίδας του, όπως «Kalambaka», «Kalavrita», «Kypourio», «Ziakas» και «Ochi»

Το πρόγραμμα του τριημέρου

Τρίτη 16/5 η ώρα 20:30 θα μιλήσει στο SCIENCE & SPACE CAFÉ για τις εμπειρίες μισού αιώνα στην NASA.

Τετάρτη 17/5 θα χαιρετήσει το Συνέδριο «Η Κύπρος αγκαλιάζει το Διάστημα» που θα πραγματοποιηθεί  από τις 9:00 το πρωί στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου υπό την αιγίδα του Υπουργού Μεταφορών Μάριου Δημητριάδη.

Το βράδυ της ίδιας μέρας θα μιλήσει στο Προεδρικό Μέγαρο στο πλαίσιο της 1ης Παγκόσμιας Μέρας Αστρονομίας που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θέμα: Οι αποστολές στον πλανήτη Άρη.

Την Πέμπτη το πρωί 19/5, θα συναντηθεί στο Τρόοδος με μέλη της Αναπτυξιακής Εταιρείας Τροόδους και της κοινότητας Αγριδιών για να ενημερωθεί για την πορεία των σχεδιασμών για την ανέγερση του Αστεροσκοπείου Τροόδους.

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΛ: 70 000 301

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί