ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Ετοιμάζεται αποστολή αποκομιδής διαστημικών σκουπιδιών

Το διάστημα και οι δραστηριότητες γύρω από αυτό δεν συνδέονται μόνο με τα υψηλά επιτεύγματα της επιστήμης αλλά και με τα σκουπίδια. Υπάρχουν λοιπόν και τα διαστημικά σκουπίδια τα οποία μάλιστα βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη γη. Τα σκουπίδια του διαστήματος προέρχονται κυρίως από συγκρούσεις μεταξύ ενεργών δορυφόρων με ανενεργούς. Επίσης διαστημικό σκουπίδι μπορεί να είναι και ένα γάντι αστροναύτη ή ένα κομμάτι μπογιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3.000 ανενεργοί δορυφόροι και 129. 000.000 αντικείμενα μεγαλύτερα του ενός χιλιοστού σε τροχιά γύρω από τη γη.

Για το πώς επηρεάζουν οι χιλιάδες τόνοι διαστημικών σκουπιδιών τον πλανήτη μας και για τις λύσεις που εξετάζουν οι ειδικοί για ένα επιπλέον πρόβλημα της ανθρωπότητας ιδιαίτερα από τότε που αυξήθηκαν οι αποστολές κάθε είδους δορυφόρων, συζητάμε με τον καθηγητή Αστροφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Γιώργο Βουγιατζή. Σύμφωνα με τον καθηγητή ένα θραύσμα σε μέγεθος ενός εκατοστού μπορεί να χτυπήσει ένα δορυφόρο και να προκαλέσει ζημιά μεγαλύτερη από μία σφαίρα.

Αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται η πρώτη διαστημική αποστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Διαστήματος για την περισυλλογή ενός σκουπιδιού (Clean space) προκειμένου να πειραματιστούν οι ειδικοί στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να μεταφερθούν τα διαστημικά σκουπίδια σε γήινη ατμόσφαιρα και να καούν άμεσα. Πάντως ο κ. Βουγιατζής διαβεβαιώνει ότι πρόβλημα από τα διαστημικά σκουπίδια δεν έχουμε εμείς οι κοινοί θνητοί αλλά οι εταιρίες και οι οργανισμοί που στέλνουν δορυφόρους για διάφορες χρήσεις και οι οποίοι κινδυνεύουν από τους ανενεργούς δορυφόρους και διάφορα θραύσματα. H πιο μακροπρόθεσμη λύση θα έχει επιτευχθεί όταν οι δορυφόροι αρχίσουν να κατασκευάζονται από υλικά που θα καταστρέφονται φυσικά μόλις εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της γης.

Πηγή: Όμικρον τρία

*Κεντρική φωτογραφία: © ESA

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί