ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Παρολίγον επιτυχής προσγείωση πυραύλου Falcon 9 της Space X

Πολύ κοντά σε μια ιστορική επιτυχία έφτασε την Τρίτη η SpaceX, η εταιρεία του Έλον Μασκ, καθώς παραλίγο να ολοκληρώσει με επιτυχία την ελεγχόμενη («μαλακή») προσεδάφιση πυραύλου Falcon 9 σε μη επανδρωμένη αυτόνομη πλωτή πλατφόρμα στον Ατλαντικό, μετά την επιτυχή εκτόξευση της ρομποτικής κάψουλας Dragon της εταιρείας με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από το Κέιπ Κανάβεραλ στη Φλόριντα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του space.com, ο πύραυλος κατάφερε όντως να προσνηωθεί επιτυχώς στο σκάφος («Just Read the Instructions», από μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Iain Banks), ωστόσο λίγο μετά από τη στιγμή που άγγιξε την πλατφόρμα έγειρε και έπεσε.

Η εν λόγω απόπειρα εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο προσπαθειών της εταιρείας για την ανάπτυξη πλήρως επαναχρησιμοποιούμενων πυραύλων, που ο Μασκ ελπίζει ότι θα φέρουν επανάσταση στις διαστημικές μεταφορές. Η εταιρεία είχε δοκιμάσει ξανά στις 10 Ιανουαρίου, με παρόμοιο αποτέλεσμα- ωστόσο τότε είχε ακουμπήσει την πλατφόρμα πολύ δυνατά με αποτέλεσμα την έκρηξη του πυραύλου, κάτι που αποδόθηκε στο ότι είχε τελειώσει το υδραυλικό υγρό στα ειδικά πτερύγια. Το ζήτημα αυτό επιλύθηκε, ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει γίνει γνωστό τι συνέβη αυτή τη φορά. Σε εξέλιξη είναι οι αναλύσεις του περιστατικού.

falcon-explosion.0.0

Η επόμενη προσπάθεια είναι προγραμματισμένη για τις 19 Ιουνίου.

Αναδημοσίευση από naftemporiki.gr

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί