ΔΙΑΣΤΗΜΑ

H Γη ΔΕΝ κινδυνεύει να συγκρουστεί με τον Αpophis

Η Γη δεν κινδυνεύει τελικά από τον αστεροειδή Apophis, όπως συμπέρανε προς ανακούφιση όλων μας διεθνής ομάδα επιστημόνων στην οποία συμμετέχουν ερευνητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η NASA η οποία μας απάλλαξε από τον περασμένο Μάρτιο από τον φόβο της πιθανής σύγκρουσης της Γης με τον Apophis δήλωσε πως στα επόμενα τουλάχιστον 100 χρόνια, ο αστεροειδής που τον Απρίλιο του 2029 θα πλησιάσει τη Γη σε πολύ μικρή απόσταση (περίπου 30.000 χλμ), δεν θα πέσει επάνω μας. Επιπλέον, χάρη στην εργασία της επιστημονικής ομάδας που προαναφέραμε, ο Apophis έγινε το πρώτο ουράνιο σώμα, με διαστάσεις μικρότερες του ενός χιλιομέτρου, που παρατηρήθηκε με τη μέθοδο των αστρικών αποκρύψεων. Οι παρατηρήσεις των επιστημόνων επέτρεψαν τον ακριβή προσδιορισμό της τροχιάς του Apophis και τελικά την απομάκρυνσή του από τη λίστα των επικίνδυνων αστεροειδών.

Η πρόβλεψη και η παρατήρηση των αποκρύψεων του Apophis (που μοιάζουν με μικροσκοπικές και αστραπιαίες ηλιακές εκλείψεις) αποτελεί επιστημονικό άθλο, δεδομένου ότι η διάμετρος του αστεροειδούς είναι περίπου 400 μέτρα. Είναι σαν να προσπαθεί κάποιος να παρατηρήσει ένα νόμισμα του ενός ευρώ από απόσταση ενός χιλιομέτρου.

Όπως εξηγεί ο αν.καθηγητής του Αστροφυσικής του ΑΠΘ, Κλεομένης Τσιγάνης, μέλος της διεθνούς ομάδας, «η ομάδα δούλεψε επί αρκετούς μήνες με απόλυτο συγχρονισμό χρησιμοποιώντας παρατηρησιακά δεδομένα από πολλά μεγάλα τηλεσκόπια, ώστε να καταλήξει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια στην τροχιά του Apophis».

Αν τώρα κάποιος αστεροειδής φαίνεται ότι μπορεί να πέσει επάνω στη Γη όπως πχ άγνωστα αντικείμενα με διάμετρο 100 έως 300 μέτρα που δεν πρόκειται να προκαλέσουν μεγάλες αλλά τοπικές καταστροφές, υπάρχει μέθοδος αποτροπής τους. Αυτή επιτυγχάνεται με τη ρίψη ενός σκάφους στην τροχιά τους. Ένα τέτοιο πείραμα θα γίνει στο προσεχές διάστημα.

Κεντρική εικόνα: P. Carril / ESA file

Πηγή: Όμικρον τρία

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί