ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Η ανθρωπότητα επιστρέφει στο φεγγάρι!

Οι ιστορικές αποστολές του προγράμματος Απόλλων για την εξερεύνηση της Σελήνης, στο διάσημα από το 1969 μέχρι το 1972, έδωσαν την ευκαιρία σε 12 ανθρώπους συνολικά να πατήσουν στην επιφάνειά της και να πραγματοποιήσουν επιτόπιες έρευνες. Τώρα, ήρθε η ώρα μετά από μισό αιώνα, η ανθρωπότητα να επιστρέψει στη Σελήνη με το πρόγραμμα Άρτεμις!

Η πρώτη αποστολή

Το πρόγραμμα ξεκινά εκτός απροόπτου στις 29 Αυγούστου 2022, με την αποστολή Άρτεμις I. Πρόκειται για μια μη επανδρωμένη αποστολή διάρκειας 42 ημερών (29/08-10/10) που στόχο έχει να ελέγξει τα συστήματα και τις διάφορες λειτουργίες του νέου πυραύλου SLS (Space Launch System) της αμερικανικής υπηρεσίας διαστήματος (NASA) και της κάψουλας Ωρίων (Orion), με την οποία θα γίνεται από εδώ και πέρα η μεταφορά πληρώματος στο διάστημα. Η πτήση αυτή θα είναι η πρώτη για τον πύραυλο SLS, ο οποίος μάλιστα είναι ο ισχυρότερος που κατασκευάστηκε ποτέ. Όπως έχει σχεδιάσει η ομάδα επιστημόνων και μηχανικών, το σκάφος Ωρίων θα παραμείνει σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη για δύο εβδομάδες πριν επιστρέψει και πάλι στη Γη, όπου εισερχόμενο στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα 40000 χλμ/ώρα, θα καταλήξει στον Ειρηνικό Ωκεανό (πιθανότατα στις 10 Οκτωβρίου). Το εντυπωσιακό είναι ότι κατά την είσοδο του σκάφους στην ατμόσφαιρα της Γης υπολογίζεται ότι θα αναπτυχθεί θερμοκρασία υψηλότερη των 2500 βαθμών (μισή από τη θερμοκρασία στην επιφάνεια του Ήλιου!), ωστόσο ο σχεδιασμός του είναι κατάλληλος ώστε να αντέχει σε ακόμα υψηλότερες θερμοκρασίες.

Ο πύραυλος SLS και η κάψουλα Orion είναι ήδη στο Διαστημικό Κέντρο Κέννεντυ – Credit: NASA/Joel Kowsky

Το «πλήρωμα»

Εφόσον αυτή η πρώτη πτήση είναι δοκιμαστική, είναι σαφώς μη επανδρωμένη. Το «πλήρωμα» αποτελείται από τρία ανδρείκελα που είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες δονήσεων και επιτάχυνσης, καθώς και μετρητές της κοσμικής ακτινοβολίας (σωματίδια υψηλής ενέργειας προερχόμενα από το διάστημα, τα οποία αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των αστροναυτών).

Εκτός όμως από τα ανδρείκελα και τους διάφορους αισθητήρες και μετρητές που υπάρχουν στο σκάφος, με την αποστολή Άρτεμις I επιλέχθηκε να ταξιδέψει ένα δείγμα σεληνιακού πετρώματος που έφερε στη Γη το Απόλλων 11, διάφοροι σπόροι δέντρων και φυτών, βότσαλα από τη Νεκρά Θάλασσα, διάφορες σημαίες και καρφίτσες που με την επιστροφή της αποστολής θα δοθούν σε υποστηρικτές αυτής, καθώς και σε όσους εργάστηκαν για αυτή, αλλά και… η θεά Άρτεμις σε μορφή αγαλματιδίου, φιγούρες LEGO, ο Σνούπυ και ο Σον το Πρόβατο! Ο Σνούπυ μάλιστα, θα αποτελέσει οπτική ένδειξη για την ομάδα ελέγχου του σκάφους, αφού μόλις αρχίσει να αιωρείται, αυτό θα σημαίνει ότι πλέον βρίσκεται σε «συνθήκες έλλειψης βαρύτητας».

Τί θα ακολουθήσει;

Αυτή την πρώτη αποστολή του προγράμματος θα ακολουθήσουν οι αποστολές Άρτεμις II & III το 2024 και το 2025, αντίστοιχα. Η πρώτη από αυτές θα μεταφέρει τέσσερεις αστροναύτες στη Σελήνη και θα τους θέσει απλώς σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη πριν την επιστροφή τους στη Γη, ενώ η δεύτερη θα προσεδαφίσει τους επόμενους ανθρώπους στο φεγγάρι. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν ήδη ανακοινωθεί τα πιθανά σημεία προσεδάφισης, όλα στην περιοχή κρατήρων του νότιου πόλου, όπου δεν φτάνει το φως του Ήλιου και όπου τα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει νερό σε μορφή πάγου. Αντίθετα, τα σκάφη του προγράμματος Απόλλων είχαν προσεδαφιστεί σε περιοχές κοντά στον ισημερινό της Σελήνης.

Το όνομα του προγράμματος

Το όνομα της αποστολής επιλέχθηκε γιατί σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία η Άρτεμις ήταν δίδυμη αδερφή του Απόλλωνα, καθώς και για έναν ακόμα σημαντικό λόγο. Η τρίτη αποστολή του προγράμματος, Άρτεμις ΙΙΙ, αναμένεται να μεταφέρει στην Σελήνη την πρώτη γυναίκα αστροναύτη, η οποία και έχει προγραμματιστεί να είναι η πρώτη από το πλήρωμα που θα βγει από τη σεληνάκατο.

Γιατί τόσα χρόνια απουσίας;

Τελευταία φορά που πάτησε το πόδι του ο άνθρωπος στο σεληνιακό έδαφος ήταν το 1972, με την αποστολή Απόλλων 17. Ο βασικότερος λόγος για τον οποίο δεν έχουν πραγματοποιηθεί ταξίδια προς τη Σελήνη εδώ και 50 χρόνια είναι το τεράστιο κόστος ενός τέτοιου ταξιδιού. Καθένα από τα ταξίδια προς τη Σελήνη κόστισε τότε περίπου 25 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ αντίστοιχα, το σημερινό πρόγραμμα Άρτεμις έχει ήδη κοστίσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια και έπεται και συνέχεια.

Πού θα δω την εκτόξευση;

Η εκτόξευση πρόκειται να γίνει από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, στην Φλόριντα, στις 29 Αυγούστου, κάποια στιγμή μεταξύ 15:33 και 17:33 ώρα Ελλάδος.

Σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες ή κάποιο τεχνικό πρόβλημα δεν επιτρέψει την πραγματοποίηση της εκτόξευσης, αυτή θα μετατεθεί είτε για 2 Σεπτεμβρίου, είτε για 5 Σεπτεμβρίου.

Παρακολουθήστε ζωντανά εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί