ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Αστρονομία στο Βυζάντιο – Διαδικτυακή Εκπομπή

Είναι ευρέως διαδεδομένη η λανθασμένη άποψη πως στο Βυζάντιο δεν καλλιεργούνταν οι επιστήμες και πιο συγκεκριμένα οι Θετικές επιστήμες. Εντούτοις, τόσο κατά την πρώιμη περίοδο αυτού, όσο και κατά τη μέση και κυρίως κατά την ύστερη, υπήρξαν λαμπρές προσωπικότητες που προήγαγαν τα γράμματα και τις επιστήμες. Ανάμεσα σ’ αυτούς, σημαντικοί Μαθηματικοί και Αστρονόμοι.

Η Βυζαντινή Αστρονομία αποτελεί αδιάλειπτη συνέχεια της Ελληνιστικής, από την οποία αντλεί το κοσμολογικό πρότυπο και το μαθηματικό υπόβαθρο προκειμένου να δημιουργήσει το δικό της επιστημονικό και τεχνολογικό υπόστρωμα.

Δυστυχώς, οι εισβολές βαρβάρων και οι αλώσεις των μεγάλων πνευματικών κέντρων της αυτοκρατορίας είχαν ως αποτέλεσμα τη λεηλασία και την καταστροφή του μεγίστου μέρους των αρχείων, τεχνουργημάτων και μαρτυριών.

Ό,τι μπόρεσε να διασωθεί σε βιβλιοθήκες μοναστηριών ή από πεφωτισμένους Άραβες διανοουμένους, και να καταλήξει αυτούσιο ή υπό μορφή αντιγράφων στη Δύση, δημιούργησε το γόνιμο σπόρο της νέας άνθησης, η οποία οδήγησε στην Αναγέννηση και τις σύγχρονες επιστήμες.

Στην εκπομπή των ΦΥΣΙΚΩΝ της Παρασκευής 4 Ιουνίου 2021, στις 9 μμ, ο Φυσικός Σπύρος Κάνουρας θα συνομιλήσει για τα παραπάνω με τον Ομότιμο καθηγητή Πυρηνικής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Ντόρτμουντ της Γερμανίας Εμμανουήλ Πάσχο, την Ομότιμη καθηγήτρια της Ιστορίας των θετικών επιστημών στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάρω Παπαθανασίου και τον Διδάκτορα Αστροφυσικής Χαρίτωνα Τομπουλίδη.

Παρακολουθήστε ζωντανά εδώ:

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί