ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η επανάσταση του Ηλεκτρισμού στη ζωή του ανθρώπου

Απ’ όλα τα φυσικά φαινόμενα που έχει ο άνθρωπος τιθασεύσει και θέσει στην υπηρεσία του, δύο είναι που άλλαξαν ριζικά τη ζωή του: η φωτιά, από αρχαιοτάτων χρόνων, και ο ηλεκτρισμός, εδώ και ενάμιση αιώνα.

Η φωτιά έφερε τις εποχές του χαλκού και του σιδήρου, οι οποίες δρομολόγησαν την ιστορική περίοδο της ανθρωπότητας και από τα μέσα του 18ου αιώνα έδωσε το έναυσμα της 1ης Βιομηχανικής επανάστασης.

Ο ηλεκτρισμός είναι η κινητήρια δύναμη τριών μέχρι τώρα Βιομηχανικών επαναστάσεων (τέλη 19ου αιώνα, δεύτερο μισό του 20ου, σε εξέλιξη η 4η), οι οποίες ανέτρεψαν τον επί αιώνες παραδοσιακό τρόπο ζωής και επιτάχυναν ασύλληπτα τον ρου της εξέλιξης.

Κάθε τι στις μέρες μας είναι ηλεκτρικό και η ζωή μας, ο τρόπος που εργαζόμαστε, που θερμαινόμαστε και δροσιζόμαστε, που μετακινούμαστε, που επικοινωνούμε, που ψυχαγωγούμαστε, εξαρτώνται απολύτως από τον ηλεκτρισμό.

Ο ηλεκτρισμός μέσω της διείσδυσής του σε κάθε πλευρά του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε, επηρεάζει στις ημέρες μας καταλυτικά τον τρόπο ζωής μας, την αγωγή που λαμβάνουν οι νέες γενιές και, εν τέλει, τη διαμόρφωση του νέου τύπου ανθρώπου που είναι προφανές πως αναδύεται.

Στα ΦΥΣΙΚΑ της Παρασκευής 11 Μαρτίου 2022, στις 9 μμ, δύο Φυσικοί, ο συντονιστής της εκπομπής Σπύρος Α. Κάνουρας, και ο π. Επίκουρος καθηγητής του Φυσικού Τμήματος του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Μελίδης, θα κάνουν μια ιστορική αναδρομή στους σημαντικότερους σταθμούς της εποποιίας του ηλεκτρισμού και στους μεγάλους επιστήμονες, που με τις ανακαλύψεις και εργασίες τους καθόρισαν αυτήν την πορεία. Θα αναφερθούν επίσης, στα σημαντικότερα επιτεύγματα τα οποία άλλαξαν τη ζωή μας και συνεχίζουν να δεσπόζουν στην καθημερινότητά μας.

Η μετάδοση θα γίνεται από τα εξής μέσα:
Μετά την ολοκλήρωση της εκπομπής θα παραμείνουν μονίμως βίντεο σ’ όλες τις παραπάνω διευθύνσεις.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί