ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Η ισχυρότερη ηλιακή έκλαμψη των τελευταίων ετών

Το διαστημικό παρατηρητήριο SDO της NASA που έχει αποστολή την μελέτη του Ήλιου και των φαινομένων του κατέγραψε μια πολύ ισχυρή έκρηξη στο μητρικό μας άστρο, την ισχυρότερη των τελευταίων πέντε ετών. Η έκρηξη συνέβη γύρω στις 6 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) το Σάββατο 3 Ιουλίου.

Οι ηλιακές εκλάμψεις είναι εκρήξεις που παρατηρούνται όταν η έντονη δραστηριότητα στα μαγνητικά πεδία του Ήλιου διαταράσσει την ισορροπία στα μαγνητικά του πεδία με έκλυση τεράστιας ενέργειας που συνοδεύεται με μια λάμψη.

Οι εκρήξεις εξαπολύουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας και λαμπρότητας, ενώ τα ηλιακά ενεργειακά σωματίδια που απελευθερώνονται, επηρεάζουν τη Γη με φαινόμενα όπως το σέλας αλλά και με παρεμβολές στους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας στην Γη.

Η έκρηξη ή ηλιακή έκλαμψη όπως είναι ο ακριβής επιστημονικός όρος συνέβη στην ηλιακή κηλίδα AR2838. Οι ηλιακές κηλίδες είναι σημεία στον Ήλιο με έντονη μαγνητική δραστηριότητα.

Η έκλαμψη του περασμένου Σαββάτου ήταν της κατηγορίας X που είναι η κατηγορία των ισχυρότερων εκλάμψεων που παράγει ο Ήλιος. Όπως έγινε γνωστό η έκλαμψη αυτή προκάλεσε προβλήματα στις ραδιοεπικοινωνίες. Συνεχίζεται όπως είναι ευνόητο η παρατήρηση του φαινομένου ώστε να διαπιστωθεί αν η συγκεκριμένη κηλίδα από την οποία προήλθε η έκλαμψη εξακολουθεί να βρίσκεται σε έντονη δραστηριότητα και πιθανώς να δώσει και κάποια άλλη παρόμοιας ισχύος.

 

Πηγή: Ναυτεμπορική

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί