Η καλλιέργεια φυτών σε σεληνιακό έδαφος είναι γεγονός!
Οι αστροναύτες των ιστορικών αποστολών στη Σελήνη, Απόλλων 11, 12 και 17 συνέλεξαν και έφεραν στη Γη δείγματα από το υλικό της επιφάνειάς της. Περισσότερα από 50 χρόνια μετά, φτάνοντας στο σήμερα, επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Φλόριντα θέλησαν να χρησιμοποιήσουν το σεληνιακό αυτό χώμα στο εργαστήριό τους προκειμένου να καλλιεργήσουν φυτά.
Μέσα στα τελευταία 11 χρόνια, η συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα υπέβαλε στην Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) τρεις φορές αίτημα για δανεισμό δείγματος υλικού από το σεληνιακό έδαφος. Τελικά, οι προσπάθειες απέδωσαν και τους δόθηκαν 12 γραμμάρια σεληνιακού ρεγόλιθου για την εκτέλεση του πολλά υποσχόμενου πειράματος.
Η μικρή ποσότητα του χώματος καθόρισε και την κλίμακα του πειράματος, καθώς επίσης, απαίτησε λεπτομερή προετοιμασία και οργάνωση. Το πείραμα που εκτέλεσε το εργαστήριο Space Plants Lab του Πανεπιστημίου της Φλόριντα έχει ως εξής:
Φωτογραφίες: University of Florida
Μέσα σε καθεμία από τις πλαστικές θήκες μεγέθους δαχτυλήθρας (που συνήθως χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια κυττάρων) τοποθετήθηκε από ένα γραμμάριο ρεγόλιθου. Προστέθηκαν σπόροι από το φυτό «αραβίδοψη» -το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως σε πειράματα- και έπειτα, ακολούθησε πότισμα με ένα διάλυμα θρεπτικών ουσιών. Παράλληλα, σπόροι από το ίδιο φυτό φυτεύτηκαν σε γήινη τέφρα, για λόγους σύγκρισης.
Τα καλά νέα είναι ότι σχεδόν όλοι οι σπόροι κατάφεραν να βλαστήσουν. Τα «άσχημα» νέα είναι ότι τα φυτά που φυτεύτηκαν σε ρεγόλιθο, προσπαθώντας να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες και στην χημική σύσταση του χώματος, παρουσίασαν κάποια σημάδια «στρες». Οι ρίζες των φυτών ήταν λιγοστές, η ανάπτυξη τους αργή, ενώ παρατηρήθηκαν και κάποια κοκκινωπά και μαύρα σημάδια στα φύλλα τους.
Αναλυτική περιγραφή του πειράματος και των αποτελεσμάτων του δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Communications Biology.
Με την αποστολή Άρτεμις που στοχεύει να μεταφέρει τους επόμενους ανθρώπους στο φεγγάρι να ετοιμάζεται και έχοντας κατά νου ότι η Σελήνη θα μπορούσε να αποτελέσει εξέδρα εκτόξευσης για μελλοντικές αποστολές, αντιλαμβάνεται κανείς ότι είναι σημαντικό να μπορεί να αξιοποιηθεί το έδαφος που υπάρχει εκεί για την καλλιέργεια φυτών και την παραγωγή οξυγόνου.
Πρόκειται λοιπόν, για ένα πείραμα-ορόσημο για την διαστημική εξερεύνηση, αφού αποτελεί το πρώτο βήμα για την καλλιέργεια φυτών στο διάστημα και συνετέλεσε στην κατανόηση της δυσκολίας καλλιέργειας φυτών έξω από τη Γη.