ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η σημασία της νέας υπηρεσίας Timelapse του Google Earth

Εδώ και λίγες μέρες είναι προσβάσιμη η νέα υπηρεσία Timelapse του Google Earth. Πρόκειται για μια «χρονομηχανή» που επιτρέπει στον χρήστη να γυρίσει τον χρόνο πίσω και να παρατηρήσει τις μεταβολές που έχουν σημειωθεί σε καθεμία από τις περιοχές της Γης, στο πέρασμα των ετών.

Η νέα υπηρεσία είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ του Google Earth, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), της Αμερικάνικης Υπηρεσίας Αεροναυπηγικής και Διαστήματος (NASA), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της υπηρεσίας γεωλογικής έρευνας των ΗΠΑ (USGS).

Τα μέλη όλων των οργανισμών αυτών που εργάστηκαν για την δημιουργία του Timelapse, συγκέντρωσαν περισσότερες από 24 εκατομμύρια δορυφορικές φωτογραφίες διαφόρων περιοχών της Γης. Συγκεκριμένα, τα δεδομένα προέρχονται από το πρόγραμμα γεωσκόπησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους δορυφόρους του Sentinels, καθώς και από το πρόγραμμα Landsat της υπηρεσίας γεωλογικής έρευνας των ΗΠΑ (USGS). Οι φωτογραφίες αυτές έχουν ληφθεί σε χρονικό διάστημα 37 ετών, από το 1984 έως το 2020. Για την επεξεργασία των φωτογραφιών αυτών μάλιστα, χρειάστηκαν πάνω από 2 εκατομμύρια ώρες!

Κατά την περιήγησή του στο Timelapse του Google Earth ο χρήστης μπορεί να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και να δει πώς έχουν αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες τα σχήματα των ακτογραμμών, πώς έχουν επεκταθεί και αναπτυχθεί οι μεγάλες πόλεις, αλλά κυρίως, πώς τεράστιες εκτάσεις δασών έχουν αποψιλωθεί και εξαφανιστεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το τροπικό δάσος του Αμαζονίου που σύμφωνα με την Εθνική Διαστημική Υπηρεσία της Βραζιλίας (INPE), το 2020 η καταστροφή του αυξήθηκε κατά 9.5% σε σχέση με το 2019, φτάνοντας τα 11.088 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Επίσης, σημαντικό είναι ότι ο χρήστης μπορεί να δει πώς έχουν λιώσει οι πάγοι στις περιοχές κοντά στους πόλους της Γης, όπως στην Γροιλανδία για παράδειγμα. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στις αρχές του έτους στο ακαδημαϊκό περιοδικό The Cryosphere, οι πάγοι της Γης λιώνουν σήμερα 57% ταχύτερα απ’ ότι στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Για την κατανόηση των δεδομένων αυτών σίγουρα είναι χρήσιμη μια οπτική παρουσίαση, όπως αυτή που προσφέρει η νέα υπηρεσία Timelapse.

Πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο που θα συμβάλλει στην αφύπνισή μας και την ενημέρωσή μας σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τον ρόλο της ανθρώπινης δραστηριότητας σε αυτή και ίσως θα αποτελέσει την έμπνευση και την παρακίνηση των ανθρώπων για δράση με σκοπό την αντιμετώπισή της.

Στο παρακάτω βίντεο, μπορείτε να δείτε πώς έχει αλλάξει η περιοχή της Θεσσαλονίκης τα τελευταία 37 χρόνια:

 

Για την αναγνώριση της σημασίας της κλιματικής αλλαγής, προτείνεται η βραβευμένη ταινία μικρού μήκους Nature Now, την οποία μπορείτε να δείτε εδώ:

Για να περιηγηθείτε στο Timelapse του Google Earth, κάντε κλικ εδώ.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί