ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Η Toyota σχεδιάζει σεληνιακό αυτοκίνητο

Τον Αύγουστο του 2020 ανακοινώθηκε η συνεργασία μεταξύ της ιαπωνικής διαστημικής υπηρεσίας (JAXA) και της αυτοκινητοβιομηχανίας Toyota. Η συνεργασία αποσκοπεί στον σχεδιασμό και την κατασκευή οχήματος που προορίζεται να κυκλοφορεί στην επιφάνεια της Σελήνης. Πρόσφατα, δόθηκαν στη δημοσιότητα πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες του οχήματος.

Το Lunar Cruiser, όπως ονομάστηκε το εξάτροχο όχημα, θα λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια, και θα μπορεί να φιλοξενήσει εντός του δύο αστροναύτες για έως και 14 μέρες. Μέσα σε αυτό, οι αστροναύτες θα μπορούν να εργάζονται και να κατοικούν, και θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφερθούν σε απόσταση έως 10000 χιλιομέτρων.

Πηγή: toyota-europe.com

Στον εξοπλισμό του οχήματος θα περιλαμβάνονται διάφορα όργανα για την εξερεύνηση της Σελήνης, καθώς και ένας ρομποτικός βραχίονας που θα μπορεί να συλλέγει δείγματα από το έδαφος. Στο άκρο του βραχίονα θα υπάρχει δυνατότητα προσάρτησης ποικίλων οργάνων, ανάλογα με την εκάστοτε εργασία που πρόκειται να εκτελεστεί.

Για τον σχεδιασμό του οχήματος η Toyota θα πρέπει να λάβει υπόψιν όλες τις αντιξοότητες με τις οποίες αυτό μπορεί να έρθει αντιμέτωπο στο περιβάλλον της Σελήνης. Εκεί, η βαρύτητα είναι 6 φορές μικρότερη από τη βαρύτητα της Γης, ενώ υπάρχουν έντονες θερμοκρασιακές μεταβολές και ισχυρή ακτινοβολία από τον Ήλιο.

Η ιαπωνική συνεργασία φιλοδοξεί να εκτοξεύσει το όχημα στα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας και στοχεύει να συμβάλλει στον αποικισμό της Σελήνης έως το 2040 και αργότερα του Άρη.

Πηγή: toyota-europe.com
Επιστροφή στην κορυφή κουμπί