ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Εκτοξεύθηκαν στο διάστημα οι πρώτοι ερασιτέχνες αστροναύτες!

Μόλις πριν μερικές ώρες, στις τρεις τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος, η εταιρεία Space X εκτόξευσε το σκάφος Dragon το οποίο μετέφερε στο διάστημα πλήρωμα πολιτών-ερασιτεχνών αστροναυτών! Για πρώτη φορά δεν συμμετέχει κανένας επαγγελματίας αστροναύτης.

Οι θαρραλέοι διαστημικοί ταξιδιώτες περιλαμβάνουν μια καθηγήτρια επιστημών της Γης, 51 ετών, έναν 42χρονο βετεράνο της πολεμικής αεροπορίας, έναν 38χρονο διευθύνοντα σύμβουλο εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου και μια 29χρονη νοσηλεύτρια που επέζησε από παιδιατρικό καρκίνο.

Credits: Inspiration4

Το τετραμελές πλήρωμα της αποστολής, η οποία ονομάζεται Inspiration 4, μετά από 5 μήνες εκπαίδευσης σε προσομοιωτές μικροβαρύτητας και προετοιμασίας για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων, παρατηρεί πια τη Γη από το διάστημα, και συγκεκριμένα από ύψος 575 χιλιομέτρων. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται ψηλότερα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble!

Για τις επόμενες τρεις μέρες οι ερασιτέχνες αστροναύτες θα βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, όπου θα πραγματοποιήσουν πειράματα  για τη συλλογή βιοϊατρικών δεδομένων και βιολογικών δειγμάτων από διάφορα σημεία του σώματος.

Credits: Inspiration4

Επίσης, θα γίνουν έρευνες σχετικά με την επίδραση της ηλιακής και κοσμικής ακτινοβολίας στον οργανισμό των αστροναυτών, αλλά και σχετικά με την πίεση που δέχεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος, κ.α.

Η αποστολή Inspiration 4 προσφέρεται και είναι κατάλληλη για την εκτέλεση ιατρικών πειραμάτων, καθώς το πλήρωμα αποτελούν απλοί πολίτες, των οποίων ο οργανισμός δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο με αυτόν που λειτουργεί ο οργανισμός των επαγγελματιών αστροναυτών. Ταυτόχρονα, αποτελεί την ιστορική πρώτη τουριστική διαστημική αποστολή απλών πολιτών, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας εποχής.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί