ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Κακά νέα για τη NASA: Έχασε επαφή με το διαστημικό σκάφος Voyager 2 που βρίσκεται 20 δισ. μίλια μακριά

Τεχνικό λάθος η αιτία

Ένα τεχνικό λάθος από τη NASA είχε ως αποτέλεσμα να χάσει επαφή με το διαστημικό σκάφος Voyager 2, το πρωτοποριακό της όχημα που συλλέγει χρήσιμες πληροφορίες για το ηλιακό μας σύστημα αδιάκοπα από το 1977. Το Voyager 2 κινείται τώρα μόνο του, σε απόσταση σχεδόν 20 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη.

Μετατοπίστηκε μόλις 2%

Ειδικότερα, το σκάφος έχασε την επαφή με τη Γη από τότε που οι ελεγκτές πτήσης έστειλαν κατά λάθος μια λανθασμένη εντολή πριν από μια εβδομάδα. Ως αποτέλεσμα, η κεραία του διαστημικού σκάφους μετατοπίστηκε μόλις 2%, αλλά ήταν αρκετή για να κόψει τις επικοινωνίες.

Σύμφωνα με την Independent, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία δήλωσε ότι είχε στείλει μια σειρά από προγραμματισμένες εντολές στο σκάφος στις 21 Ιουλίου, αλλά οι αλλαγές αυτές άφησαν το Voyager 2 να δείχνει προς λάθος κατεύθυνση. Η κεραία του είναι τώρα στραμμένη μόλις δύο μοίρες μακριά από τη Γη, και έτσι έχασε την επαφή με τους μηχανικούς του. «Δεν μπορεί ούτε να λάβει εντολές, ούτε να στείλει δεδομένα», δήλωσε η NASA.

Κανονικά, αυτό θα γινόταν με τη δημιουργία επαφής με το Deep Space Network, ή DSN, το οποίο είναι ένα σύνολο επίγειων κεραιών που επιτρέπουν την επικοινωνία με απομακρυσμένα διαστημόπλοια. Αλλά τα δεδομένα που στέλνει το Voyager 2 δεν φτάνουν σε αυτό το δίκτυο. Για να φτάσουν τα δεδομένα από το σκάφος στο DSN χρειάζονται τουλάχιστον 18 ώρες.

Θα επανέλθει στις 12 Οκτωβρίου

Ωστόσο, η NASA εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα μπορέσει να αποκαταστήσει την επαφή με το σκάφος καθώς είναι προγραμματισμένο να επανέλθει αυτόματα στον προσανατολισμό του -μία λειτουργία που πραγματοποιεί αρκετές φορές κάθε χρόνο, στρέφοντας την κεραία του προς τη Γη. Η επόμενη επαναφορά αναμένεται να γίνει στις 15 Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι το Voyager 2 είναι το μοναδικό διαστημόπλοιο που έχει επισκεφθεί τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα, και μαζί είναι τα μόνα διαστημόπλοια που εισήλθαν ποτέ στο διαστρικό διάστημα.

Πηγή: Έθνος

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί