ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Καλλιεργήθηκαν ντοματίνια στο διάστημα!

Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Είναι γεγονός! Τα πρώτα ντοματίνια παραγωγής Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) έφτασαν πριν μερικές μέρες στη Γη, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης του πειράματος Veg-05 της NASA για την καλλιέργεια φυτών στο διάστημα. Πρόκειται για την δεύτερη φάση του πειράματος, η οποία ακολούθησε την πρώτη (Veg-04) που στόχο είχε την καλλιέργεια φυλλωδών λαχανικών.

Η πρώτη αυτή σοδειά «εξωγήινης» ντομάτας αναπτύχθηκε στη μονάδα παραγωγής λαχανικών Veggie, ένα μίνι θερμοκήπιο, όπου το πλήρωμα φρόντισε να χωρίσει τα φυτά σε δύο μέρη, καθένα από τα οποία μεγάλωνε σε διαφορετικές συνθήκες φωτισμού. Όλα τα δείγματα θα παραληφθούν από το Διαστημικό Κέντρο Kennedy, όπου και θα υποβληθούν σε αναλύσεις προκειμένου να εξαχθεί συμπέρασμα ως προς την επίδραση των διαφορετικών συνθηκών φωτισμού, αλλά και ως προς τις διαφορές (π.χ. στην θρεπτική αξία) της διαστημικής παραγωγής σε σύγκριση με αντίστοιχη γήινη παραγωγή.

Credits: NASA

Πειράματα σαν και αυτό είναι ουσιαστικής σημασίας για μελλοντικές πολύμηνες επανδρωμένες αποστολές, καθώς όχι μόνο θα λύσουν το πρόβλημα της παροχής φρέσκων, θρεπτικών φρούτων & λαχανικών για την σωστή διατροφή των αστροναυτών, αλλά θα μειώσουν σημαντικά και τις προμήθειες που πρέπει να διαθέτουν τα διαστημικά σκάφη, κάτι που αποτελεί εμπόδιο σε μια εκτόξευση, τόσο από άποψη όγκου και βάρους, όσο και από άποψη κόστους. Φυσικά, η «διαστημική κηπουρική» θα αποτελέσει και μια επιλογή για την απασχόληση και την χαλάρωση των αστροναυτών κατά τον ελεύθερο χρόνο τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που πείραμα στοχεύει στην καλλιέργεια φυτών στο διάστημα. Ενδεικτικά, το 1980 παρήχθησαν για πρώτη φορά άνθη στον σοβιετικό διαστημικό σταθμό Salyut 7, ενώ πέρσι Κινέζοι αστροναύτες κατάφεραν να καλλιεργήσουν ρύζι. Αλλά και στην ίδια την μονάδα Veggie του ISS έχουν ήδη καλλιεργηθεί περισσότερα από 15 είδη φυτών.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί