ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΚΕΝΤΡΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

Καλοκαιρινό Πρόγραμμα των Κέντρων Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Τα Κέντρα Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο και την Πεντέλη συνεχίζουν τις τακτικές δράσεις τους για το κοινό και τις εμπλουτίζουν με νέες για την περίοδο του καλοκαιριού οι οποίες αφορούν: βραδινές παρατηρήσεις στον αττικό ουρανό και ουρανογραφία, πρωινές ηλιακές παρατηρήσεις, διαδραστικά παιχνίδια, escape games, παρουσιάσεις σε ψηφιακό φορητό πλανητάριο, εκδηλώσεις τέχνης, θεματικές ομιλίες.

Συγκεκριμένα, οι δράσεις των Κέντρων Επισκεπτών Θησείου και Πεντέλης του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ για τις ερχόμενες εβδομάδες του καλοκαιριού του 2024 συνοψίζονται στις παρακάτω:

ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΘΗΣΕΙΟΥ

Τακτικές βραδινές επισκέψεις
Βραδιές κοινού πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 για το ελληνόφωνο κοινό και στις 22:00 για το αγγλόφωνο.

Πρωινές παρατηρήσεις του Ηλίου
Κάθε Τρίτη και Πέμπτη, ώρα 09:30 έως τις 25/07/2024 πραγματοποιείται ηλιακή παρατήρηση με ειδικό φορητό τηλεσκόπιο και επίσκεψη στο μουσείο Γεωαστροφυσικής στο λόφο των Νυμφών στο Θησείο.

“Ο Θησαυρός του Γαλαξία”
Ένα Escape Game στους κήπους του Αστεροσκοπείου στο Θησείο κάθε Τετάρτη και Παρασκευή πρωί στις 09:30. Μέσω του παιχνιδιού μαθαίνουμε για τους πλανήτες, τα αστέρια και τους αστερισμούς και άλλα αστρονομικά αντικείμενα. Πρόκειται για ένα κυνήγι θησαυρού σχεδιασμένο για παιδιά ηλικίας 7 έως 15 ετών και απαιτεί τη συνοδεία ενός γονέα.

Καλλιτεχνικές Εκδηλώσεις
Οι ημερομηνίες των καλλιτεχνικών παραστάσεων που συνδυάζονται και με την αστρονομία ανακοινώνονται κάθε φορά στην ιστοσελίδα των Κέντρων στο fb.

ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

Βραδινές παρατηρήσεις
Η επόμενη βραδιά κοινού θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης την Κυριακή 30/6 στις 21:00. Οι ημερομηνίες για τις βραδιές που θα ακολουθήσουν θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα των Κέντρων στο fb.

Τριήμερο εκδηλώσεων 12, 13 & 14 Ιουλίου
Ένα τριήμερο δράσεων που αφορά μικρούς και μεγάλους και περιλαμβάνει:
– Ηλιακή παρατήρηση με ειδικό τηλεσκόπιο (μέχρι τη δύση του Ήλιου).
– Παρατήρηση της Σελήνης με το ιστορικό τηλεσκόπιο NEWALL στο αστεροσκοπείο της Πεντέλης.
– Προβολή ταινίας αστρονομικού περιεχομένου στον ειδικό θόλο του Φορητού Ψηφιακού Πλανηταρίου On-the-Go.
– Αστροπαρατήρηση του καλοκαιρινού νυχτερινού ουρανού με φορητά τηλεσκόπια της Ελληνικής Ερασιτεχνικής Αστρονομικής Ένωσης.

Πρωινές παρατηρήσεις του Ηλίου
Οι επόμενες παρατηρήσεις με ηλιακό τηλεσκόπιο στο Αστεροσκοπείο της Πεντέλης θα πραγματοποιηθούν: 5/7, 19/7, 24/7, 26/7, 31/7 & 2/8.

Θερινό Σχολείο Αστροφυσικής για παιδιά 11-13 ετών
Πραγματοποιείται το διήμερο 2 & 3 Ιουλίου και ώρες 10:00 – 14:00, σε συνεργασία με το ερευνητικό πρόγραμμα AHEAD 2020. Με βάση την δημιουργικότητα, το παιχνίδι και την φαντασία ξεκινάμε ένα ταξίδι στο διάστημα έως τον μακρινό κόσμο των γαλαξιών αλλά και στο γοητευτικό, αόρατο και αινιγματικό σύμπαν των ακτινών – Χ. Το σχολείο παρέχεται δωρεάν για όλα τα παιδιά.

Φωτογραφία: Ηλίας Χασιώτης

Για το αναλυτικό πρόγραμμα των δράσεων μπορείτε να ενημερώνεστε από την ιστοσελίδα μας στο fb: https://www.facebook.com/visitorcenters

Εισιτήρια και κρατήσεις θέσεων για τις δράσεις πραγματοποιούνται από την ιστοσελίδα: https://tickets.astro.noa.gr

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί